SEGRE

ESNOTICIA

Sánchez urgeix la UE a pactar sobre els fons, amb Holanda d'opositor

Exigeix reformes en pensions i al mercat laboral als països el sud per poder accedir a crèdits i ajudes || La cimera continua avui en una clima molt difícil

El primer ministre italià fa una fotografia dels seus homòlegs portuguès i alemanya.

El primer ministre italià fa una fotografia dels seus homòlegs portuguès i alemanya.MARIO SALERNO /EUROPEAN COUNCIL / DPA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del Govern central, Pedro Sánchez, va demanar ahir a Brussel·les que el fons de recuperació europeu es posi en marxa al més aviat possible perquè és ara quan més pressiona la crisi del coronavirus, i va assegurar que no acceptarà el requeriment de la unanimitat dels Vint-i-set per aprovar els plans econòmics. El cap de l’Executiu participa en la cimera que ha de decidir el fons de recuperació i el marc financer pluriennal de la UE, i des de l’inici ha reclamat dos qüestions: que el fons no baixi dels 750.000 milions proposats i que les condicions per rebre els ajuts no siguin tan dures com pretenen alguns països perquè dificultaria molt el desemborsament.

La sessió d’ahir va acabar sense acord, com era previsible, i es reprenen avui els contactes amb Holanda com l’os més dur de rosegar per part dels països del sud, que necessiten amb urgència els fons, capitanejats per Espanya i Itàlia. El cap de Govern holandès, Mark Rutte, continua enrocat en el fet que la decisió comunitària surti ratificada per unanimitat i, a més, exigeix que els països que accedeixin als fons hagin d’emprendre reformes clau. La seua recepta implica la reforma del sistema públic de pensions i del mercat laboral. L’holandès capitaneja els anomenats països frugals, que qüestionen la proposta de la Comissió i el Consell europeus que el fons estigui compost per 500.000 milions en transferències (subvencions a fons perdut) i els 250.000 restants, en préstecs.

El pla proposat comptaria amb 500.000 milions en subvencions i 250.000 més en crèdits

Per la seua banda, el president francès, Emmanuel Macron, va qualificar ahir la cimera com la del “moment de la veritat”. “Estem vivint una crisi inèdita en l’àmbit sanitari però també econòmic i social, la qual cosa requereix molta més solidaritat i ambició”, va considerar Macron en declaracions a Brussel·les abans de començar la cimera. La cancellera alemanya, Angela Merkel, va afirmar que les negociacions seran molt difícils.

Les propostes del Consell poden costar 600 milions als pagesos Les propostes de partida del Consell Europeu representarien una pèrdua anual de sis-cents milions d’euros per a l’agricultura espanyola, segons COAG, que considera “inacceptables” les retallades del 9 per cent en els fons de la Política Agrària Comuna (PAC) plantejats per la Comissió Europea i el president del Consell, Charles Michel. COAG, de la qual forma part JARC, apressa a reforçar la PAC per garantir la seguretat alimentària dels cinc-cents milions de ciutadans europeus. “La crisi sanitària global ha evidenciat que Europa no pot permetre’s una dependència agrolimentaria de tercers països”, va dir ahir el seu líder, Miguel Blanco. En un escenari de “greu” crisi de rendibilitat de les explotacions agràries i més exigències mediambientals, de lluita contra el canvi climàtic, i de benestar animal dins del Paquet Verd de la Unió Europea, i per tant, “més costos” per als agricultors i ramaders.

tracking