SEGRE

ESNOTICIA

L'ajuda de la UE continua bloquejada per les exigències dels Països Baixos

Els líders europeus segueixen sense avanços després d'una nova proposta per retallar 50.000 milions de les subvencions || Les negociacions continuaran avui

El primer ministre dels Països Baixos, Mark Rutte, conversa amb el president espanyol, Pedro Sánchez.

El primer ministre dels Països Baixos, Mark Rutte, conversa amb el president espanyol, Pedro Sánchez.EFE/EPA/FRANCISCO SECO

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les negociacions entre els caps d’Estat i de Govern de la Unió Europea per acordar el pla de recuperació després de la pandèmia de coronavirus seguiran avui malgrat que la cimera havia d’acabar ahir després d’allargar un dia més la reunió amb l’objectiu de trobar un consens. Les posicions continuaven ahir enrocades i en els dos últims dies s’han fet pocs avanços.

Els contactes es van intensificar en la segona jornada de cimera i es va desenvolupar sobretot a base de reunions entre Michel i petits grups de líders, però les demandes dels autodenominats països frugals (Països Baixos, Àustria, Dinamarca i Suècia) continuen suposant un problema per a diversos estats.

El pla de Michel contempla també el denominat “fre d’emergència”

El president del Consell va presentar al matí un primer document per buscar l’acord que preveu retallar en 50.000 milions les subvencions del fons de recuperació, de manera que aquestes baixarien a 450.000 milions d’euros, mentre que els préstecs ascendirien a 300.000 milions, amb la qual cosa es mantindria en 750.000 milions el total del fons.

El pla planteja a més, per acontentar el primer ministre dels Països Baixos, Mark Rutte, introduir l’anomenat “fre d’emergència”, una espècie de veto, pel qual el país que tingui dubtes sobre el desemborsament d’ajuts a un altre soci podria demanar en un termini de tres dies que el tema fos abordat en una reunió de líders o de ministres d’Economia, mentre eleva els descomptes al pressupost per a Àustria, Dinamarca i Suècia.

Fonts diplomàtiques van coincidir que les negociacions ahir a la nit eren “intenses” sobre la mida del fons, la seua governança –qui aprovarà els ajuts– i els descomptes que reben els frugals i Alemanya en la seua contribució al pressupost comunitari. Així les coses, Michel tenia previst presentar una nova proposta de compromís en el sopar, segons les mateixes fonts. Espanya, Itàlia i França, entre altres països, han defensat fins al moment mantenir el volum global del fons en els 750.000 milions i una proporció substancial de subvencions.

tracking