SEGRE

POLÍTICA

Ramona Barrufet diu que la Mesa del Parlament va intentar "compaginar" els requeriments del TC i els drets dels diputats

Segons ella, mai van voler desobeir l'alt tribunal, i sabien que si s'aprovava alguna cosa anticonstitucional el tribunal actuaria

Ramona Barrufet arriba aquest matí als jutjats de Lleida, des d'on ha declarat per videoconferència davant del jutge del Suprem.

El jutge del Suprem comunica a Barrufet el seu processament per desobediènciaMagdalena Altisent

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'exsecretària quarta de la Mesa del Parlament del 2015 al 2017, Ramona Barrufet, ha assegurat aquest dimarts a la tarda durant el judici contra ella al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que aquest òrgan parlamentari va intentar "compaginar" els requeriments del Tribunal Constitucional (TC) i els drets dels diputats. Segons ella, mai van voler desobeir l'alt tribunal, i sabien que si s'aprovava alguna cosa anticonstitucional el tribunal actuaria. Per això considera que "no es pot demanar a la mesa que actuï com a censora o faci censura prèvia". "L'objectiu sempre va ser defensar que els diputats, en seu parlamentària, poguessin parlar de tot", ha conclòs.

Barrufet, que com la resta d'acusats només ha respost a la seva defensa, ha explicat que era diputada des del 2010 i membre de la Mesa des del 2015, tot i que inicialment no n'havia de formar part. Ha explicat que no té formació jurídica, ja que és professora d'educació secundària en un centre concertat de Lleida. Quan va ser elegida membre de la Mesa es va interessar per les funcions i va tenir clar, ha dit, que la seva funció estava regulada pel reglament de la cambra. "Jo havia d'emparar els meus companys diputats perquè poguessin parlar, perquè el Parlament és la casa de la paraula", ha argumentat.

Des que en va formar part tampoc va veure cap canvi de criteri respecte l'actuació anterior de l'òrgan ni dels lletrats de la cambra i mai s'entrava en el contingut de les iniciatives parlamentàries. "No es pot demanar que la Mesa actuï com a censora, que fem de censors previs", ha dit.

De fet, ha dit que les iniciatives parlamentàries poden presentar-se amb una forma i acabar-se aprovant amb una altra, i per això la Mesa no volia interrompre'n el debat preventivament. Barrufet també ha assegurat que els advertiments del TC sobre la tramitació d'alguns assumptes anaven dirigits al ple de la cambra, no pas a la Mesa.

El mateix va passar amb alguns advertiments fets pels lletrats del Parlament. Tot i així, ha dit que sabien que el TC podria actuar 'a posteriori' i per això sabien que algunes resolucions podrien ser anul·lades per l'alt tribunal. 

tracking