SEGRE

PROCÉS TRIBUNALS

La Mesa del Parlament de l'1-O assegura en el judici que va vetllar pels drets dels diputats

Les lleidatanes Simó, Barrufet i Boya, al banc dels acusats del Superior de Justícia per desobediència

Mireia Boya, Lluís Guinó, Ramona Barrufet, Anna Simó i Lluís Corominas, durant el judici

Mireia Boya, Lluís Guinó, Ramona Barrufet, Anna Simó i Lluís Corominas, durant el judiciACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va acollir ahir el tercer judici per l’1-O. Aquesta vegada es van asseure al banc dels acusats els membres independentistes de la Mesa del Parlament que liderava Carme Forcadell, els vicepresidents primers Lluís Corominas i Lluís Guinó, Anna Simó, exsecretària primera, Ramona Barrufet, exsecretària quarta, i Mireia Boya, diputada llavors de la CUP. Tots s’enfronten a penes de fins a un any i vuit mesos d’inhabilitació i multes de 30.000 euros per desobediència greu, per permetre la tramitació i votació de les lleis del referèndum. Durant les seues intervencions, tant Simó (ERC) com Corominas (JxSí) van afirmar que van actuar defensant l’“autonomia parlamentària” al tramitar iniciatives vinculades al procés i que el seu deure “era vetllar per la llibertat d’expressió” dels diputats. A més, Corominas va afirmar que amb la seua actuació “no va desobeir cap dels requeriments i notificacions del Tribunal Constitucional”, ja que segons ell la doctrina i jurisprudència que havien aplicat sempre va ser la mateixa i mai no va ser objecte de recurs.

Així mateix, sobre la votació de la llei del referèndum, els dos van assegurar que la Mesa “no va tenir cap paper”, sinó que l’únic que va fer va ser modificar l’ordre del dia del ple a petició d’un grup parlamentari. En aquesta mateixa línia també es van pronunciar Barrufet (JxSí) i Guinó (PDeCat), que van assegurar que simplement van intentar compaginar els requeriments del Constitucional amb els drets dels diputats. “El que no es pot tolerar és que la Mesa actuï com a censora”, va assegurar Barrufet, que va matisar que ells només van analitzar les iniciatives en forma, no en contingut. Per la seua part, Boya va reivindicar que la votació de la Declaració Unilateral d’Independència no va ser “simbòlica” i va afegir que prova d’això va ser que va comportar l’aplicació del 155. Així mateix, va assegurar que per ella el TC “no és un actor legítim en el procés d’independència” i li és indiferent que prohibís cap iniciativa parlamentària. En aquest sentit, va qüestionar que se la jutgés juntament amb la Mesa quan teòricament ella tenia “llibertat declarativa i inviolabilitat parlamentària” i es va presentar amb un programa electoral legal.

La sala rebutja la petició de les defenses d’invocar la inviolabilitat dels acusats

Al principi del judici, la sala del TSJC va rebutjar la petició de les defenses d’invocar la inviolabilitat parlamentària. Així mateix, Vox, que exerceix d’acusació popular, va retirar l’acusació d’organització criminal, un càrrec que podria comportar penes de fins a 12 anys de presó.

El sobiranisme critica que hi hagi un altre “judici injust” Dirigents de JxCat, ERC i la CUP, amb desenes de ciutadans més, es van concentrar ahir des de primera hora davant del TSJC per donar suport a l’antiga Mesa del Parlament i l’exdiputada Mireia Boya, abans de l’inici del seu judici sota el lema No esteu sols. Carme Forcadell va criticar la celebració d’“un altre judici injust”.

Mireia Boya, Lluís Guinó, Ramona Barrufet, Anna Simó i Lluís Corominas, ahir.

Mireia Boya, Lluís Guinó, Ramona Barrufet, Anna Simó i Lluís Corominas, ahir.ACN

tracking