SEGRE

POLÍTICA CATALANA

El Suprem revoca les sortides laborals de Carme Forcadell i decidirà sobre la resta

Mentre l'Audiència de Girona desestima el recurs que havia presentat Fiscalia contra l'aplicació del 100.2 a Dolors Bassa || L'Alt Tribunal defensa la seua competència sobre tot el cas del procés

Carme Forcadell, en una sortida de la presó al febrer.

Carme Forcadell, en una sortida de la presó al febrer.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

En un altre ordre de coses, el president del Parlament Europeu, David Sassoli, va anunciar ahir que Jordi Solé substituirà Oriol Junqueras com a membre de l’Eurocambra, després que l’escó quedés vacant per la condemna del Suprem pel procés.

Per la seua banda, Carles Puigdemont va dir que “només un referèndum acordat pot substituir el de l’1-O” i no va revelar si serà candidat a la Generalitat: “He après a no fer plans més enllà d’una setmana.”

El Suprem qualifica d’“injustificable” un règim de semillibertat ‘de facto’ amb l’article 100.2

?

barcelona/madrid

El Tribunal Suprem ha revocat les sortides laborals concedides a Carme Forcadell en virtut de l’article 100.2 del reglament penitenciari abans que aquesta gaudís del tercer grau, en una dura interlocutòria que obre la porta que es pronunciï pròximament sobre la resta de presos del procés. Tanmateix, l’Audiència de Girona, en una interlocutòria amb data de dimecres, ha desestimat el recurs contra el 100.2 de l’exconsellera Dolors Bassa sense entrar en el fons de l’assumpte al considerar que el debat seria inert perquè la presa ja gaudeix del règim de semillibertat.

Els magistrats que van jutjar l’exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras i onze líders independentistes més ja tenien en l’horitzó la possibilitat de pronunciar-se sobre el tercer grau que la Generalitat va concedir als nou que van ser condemnats a presó, sempre que aquest, com és previsible, sigui recorregut per la Fiscalia. El que no estava tan clar és que haguessin de debatre sobre l’ara famós article 100.2 del reglament penitenciari, que permet als presos sortir unes hores per treballar o fer voluntariat.

Després de ser avalades pel jutge de vigilància penitenciària, la Fiscalia va anar recorrent aquestes sortides davant les respectives audiències provincials, si bé un jutge de Lleida, competent sobre la presó de Mas d’Enric en la qual estava llavors Forcadell, decidís remetre al Suprem el recurs relatiu a l’expresidenta del Parlament.

Atesa la “falta d’unitat interpretativa” en la jurisprudència, l’assumpte de la competència per decidir sobre els recursos d’apel·lació a aquestes sortides era discutit. El Suprem es declara competent per ser el tribunal sentenciador.

El Suprem també tindrà l’última paraula sobre el tercer grau dels nou líders independentistes. Ja considera “injustificable” aquest règim de semillibertat de facto que se li va concedir abans d’haver complert una quarta part de la pena (11 anys i mig), diu l’alt tribunal, que adverteix que el 100.2 no pot amagar excarceracions pròpies del tercer grau, i subratlla que les tasques de voluntariat i acompanyament a un familiar per les quals se li va flexibilitzar el règim no tenien res a veure amb la reinserció del delicte de sedició.

Els presos veuen “escarment i revenja” en la decisió judicial Líders sobiranistes condemnats pel Suprem van lamentar la decisió i hi veuen “escarment i revenja”. El president de la Generalitat, Quim Torra, va fer una crida al “salt col·lectiu conjunt de tot l’independentisme (institucions i societat civil)”. El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, es va queixar que “el Suprem només sap actuar amb revenja”. Tot això, mentre des del Partit Popular i Ciutadans aplaudien la decisió del Suprem.

Carme Forcadell, en una sortida de la presó al febrer.

Carme Forcadell, en una sortida de la presó al febrer.ACN

tracking