SEGRE

CATALUNYA

Salut alerta de dies “crítics” però no veu “desitjable” un confinament

Catalunya registra 1.597 nous casos confirmats i nou morts en 24 hores || La Generalitat alerta que la pandèmia està creixent a l'àrea de Barcelona

L’hospital Vall d’Hebron potencia la unitat de semicrítics per afrontar la situació actual.

L’hospital Vall d’Hebron potencia la unitat de semicrítics per afrontar la situació actual.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El secretari de Salut Pública de la Generalitat, Josep Maria Argimon, va alertar ahir que la taxa de risc de rebrot de la pandèmia de coronavirus és alt en el conjunt de Catalunya i va concretar que, a l’àrea metropolitana de Barcelona, la pandèmia està creixent.

Catalunya va sumar 1.597 nous positius respecte al balanç de 24 hores abans. Això situa la xifra global de positius en 75.288, però puja fins a 86.891 si es tenen en compte proves serològiques (1.949 més). Dels casos nous amb prova confirmada, 485 estan a la regió sanitària de Barcelona ciutat (480 de confirmats per PCR a la capital catalana), 408 a la regió de Lleida (343 al Segrià) i 391 a la metropolitana sud (224 amb PCR a l’Hospitalet de Llobregat).

“Estem en un moment crític per evitar anar cap a una situació com la que ens vam trobar a finals del mes de març que és el confinament”, va argumentar Argimon en roda de premsa al costat del director del Servei Català de la Salut, Adrià Comella, i del coordinador de la unitat de seguiment del Covid-19 a Catalunya, Jacobo Mendioroz.

La taxa de casos confirmats a Catalunya és de 61 positius per cada 100.000 habitants, i la tendència en el conjunt del territori és a “anar creixent”, amb unes zones concretes –aquelles afectades per les restriccions– en les quals hi ha transmissió comunitària, és a dir, que els contagis es produeixen entre la ciutadania del mateix territori i no a través de casos importats, va explicar Argimon.

La taxa de risc de rebrot és el producte que sorgeix de la combinació de dos indicadors: la incidència acumulada de casos nous en els últims 14 dies, és a dir, la suma de positius confirmats de les dos últimes setmanes, i la velocitat de propagació de la malaltia.

Argimon va precisar que la taxa de risc de rebrot a Catalunya és superior a 100 i va afegir que es troba en el llindar que marca la presa de decisions: “Quan aquesta taxa està per sobre de 100, hem de mirar-ho i prendre mesures.”

Sobre la situació del sistema sanitari, Comella va argumentar que aquesta taxa d’infecció es tradueix, progressivament, en més tensió en els serveis assistencials, encara que va concretar que de moment no està saturat.

Així, en relació amb els ingressos hospitalaris, Comella va alertar d’una “tendència preocupant”: fa quinze dies se’n van registrar 131 mentre que aquesta última setmana han augmentat fins als 301.

Va afegir que tots els indicadors segueixen una tendència a créixer, malgrat que encara lluny del col·lapse del sistema. “El que ens preocupa ara és la tendència, no la saturació”, va admetre.

Va defensar que és “crític” protegir la població de risc molt alt i risc alt davant la pandèmia, que estima en una quarta part de la població catalana aproximadament. En concret, la població amb risc molt alt és el 8 per cent de la ciutadania i han representat la major part de les defuncions de la primera onada, amb un 85% del total.

La població de risc alt és la 16% de la població i han estat el 13% de les morts de la primera onada, de forma que entre els dos grups de risc més elevat sumen el 98% de les defuncions a Catalunya.

L’hospital Vall d’Hebron potencia la unitat de semicrítics per afrontar la situació actual.

L’hospital Vall d’Hebron potencia la unitat de semicrítics per afrontar la situació actual.ACN

tracking