SEGRE

MONARQUIA INVESTIGACIÓ

Joan Carles se'n va d'Espanya

El rei emèrit comunica a Felip VI la seua decisió enmig dels escàndols pels seus negocis || Assegura que continuarà a disposició de la Fiscalia del Suprem, que l'està investigant

El rei emèrit ha passat de ser figura clau de la Transició a un llast per a la monarquia.

El rei emèrit ha passat de ser figura clau de la Transició a un llast per a la monarquia.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Joan Carles I abandonarà el Palau de la Zarzuela i fixarà la seua residència fora de l’Estat espanyol. Així ho va comunicar ahir per carta el rei emèrit a Felip VI davant de les creixents sospites sobre els seus negocis i l’obertura d’una investigació per part de la Fiscalia del Tribunal Suprem. En la missiva, publicada per la mateixa Casa Reial, el pare de l’actual cap d’Estat va manifestar al seu fill que, “guiat pel convenciment de prestar el millor servei als espanyols”, ha decidit de manera “meditada” traslladar-se fora d’Espanya “en aquests moments”. “Una decisió que prenc amb profund sentiment, però amb gran serenitat”, va afegir el que va succeir el dictador Francisco Franco al capdavant de l’Estat i es va mantenir 39 anys en el càrrec.

Així mateix, va admetre que la seua sortida d’Espanya pretén “contribuir a facilitar l’exercici de les funcions” de Felip VI “davant de la repercussió pública que estan generant certs esdeveniments passats de la meua vida privada”. A més, a la carta, Joan Carles I va recordar que fa un any que ja no desenvolupa activitats institucionals.

Felip VI respon a la carta del seu pare amb “sentit respecte i agraïment”

L’últim escàndol del rei emèrit va esclatar amb la suposada transferència de 65 milions a Corinna

Al contrari, en cap moment va fer al·lusió directa a les indagacions sobre els seus negocis. I és que unes suposades donacions de l’Aràbia Saudita no declarades a Hisenda per l’adjudicació de l’AVE a la Meca a empreses espanyoles han desencadenat una investigació que va arrancar en els tribunals de Suïssa i que ara està examinant el Ministeri Públic.

Després de l’anunci, Javier Sánchez-Junco, advocat del monarca emèrit, va subratllar que el pare de Felip VI es mantindrà a disposició de la Fiscalia del Suprem malgrat residir a l’estranger.

“Sa Majestat el Rei Joan Carles m’ha donat instruccions perquè faci públic que, malgrat la seua decisió de traslladar-se, en aquests moments, fora d’Espanya, queda en tot cas a disposició del Ministeri Fiscal per a qualsevol tràmit o actuació que consideri oportuna”, va explicar el lletrat.

Així les coses, Felip VI va traslladar al seu progenitor el seu “sentit respecte i agraïment” per la decisió.

L’abdicació de Joan Carles I el juny del 2014 va suposar un punt d’inflexió que ha desembocat primer en la seua retirada de la vida pública i, ara, en la seua marxa d’Espanya davant del descrèdit causat pels seus presumptes negocis ocults.

L’últim gran acte de reconeixement al penúltim cap d’Estat que ha tingut Espanya es va produir al Congrés dels Diputats amb motiu del quaranta aniversari de la Constitució, el desembre de fa dos anys. Un abans, tanmateix, no havia estat convidat a la commemoració de les quatre dècades d’eleccions democràtiques. “Una democràcia que va impulsar el meu pare de forma tan decisiva i determinant”, va manifestar davant de la Cambra baixa Felip VI amb motiu de l’efemèride constitucional. Unes paraules que van ser secundades per un llarg aplaudiment dels parlamentaris i dels membres del Govern central, que ja estava presidit per Pedro Sánchez.

La marxa de Joan Carles I a l’estranger posarà el punt final a més de mig segle de vida al Palau de la Zarzuela.

El nét d’Alfons XIII i la seua esposa, Sofia de Grècia, es van instal·lar al concloure la lluna de mel el febrer del 1963 en aquest pavelló de caça construït al segle XVII a instàncies de Felip IV, el penúltim dels Àustries.

Les instal·lacions, que van quedar seriosament danyades durant la Guerra civil, van ser recuperades a instàncies de la dictadura i s’hi van allotjar els que després ostentarien el càrrec de prínceps d’Espanya. L’obra va costar uns 40 milions de pessetes.

Malgrat la sortida de Joan Carles I d’Espanya, Sofia no seguirà els seus passos i mantindrà la residència a la Zarzuela.

La mare de Felip VI, que es troba de vacances al Palau de Marivent de Palma de Mallorca, ha quedat al marge de les controvèrsies del seu espòs al no tenir relació amb els suposats negocis irregulars en els quals va poder participar el rei emèrit. Joan Carles i Sofia fa anys que estan distanciats en el pla sentimental, encara que han mantingut la residència a la Zarzuela al ser membres de la família reial després de l’abdicació.

L’últim gran escàndol de l’emèrit té a més associat el d’una dona, Corinna Larsen, investigada a Suïssa al ser la beneficiària d’una transferència de gairebé 65 milions d’euros realitzada des d’una fundació, Lucum, a nom del rei emèrit.

tracking