SEGRE

Augmenten a 113 els morts i a més de 4.000 els ferits per les explosions al port de Beirut

Les operacions de rescat continuen per localitzar uns cent desapareguts

Combo de fotografies que mostren una vista aèria de la ciutat de Beirut, abans (esquerra) i després (dreta) de la forta explosió ocorreguda ahir dimarts.

Combo de fotografies que mostren una vista aèria de la ciutat de Beirut, abans (esquerra) i després (dreta) de la forta explosió ocorreguda ahir dimarts.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Almenys 113 persones han mort i més de 4.000 han resultat ferides a causa de les explosions registrades dimarts al port de la capital del Líban, segons ha confirmat el ministre de sanitat, Hamad Hasán, qui ha ressaltat que desenes continuen encara desaparegudes. Entre les víctimes de les explosions hi ha ciutadans estrangers, tal com han anat confirmant alguns governs. Filipines, per exemple, ha indicat que dos dels seus nacionals han mort i uns altres onze estan desapareguts, mentre que Egipte ha confirmat la mort de dos dels seus ciutadans.

Els treballs de recerca i rescat de supervivents han continuat al llarg de la matinada de dimecres però amb més lentitud a causa dels continus talls d’electricitat ocasionats per les explosions.

Els vídeos que circulen en xarxes socials mostren una forta explosió que va donar lloc a una gran columna de fum, després de la qual cosa es va produir una segona deflagració de més potència. Els sotracs van poder sentir-se a les ciutats de Tiro i Sidón i fins i tot a Xipre, a 240 quilòmetres.

Davant de la situació, el govern ha decretat l’estat d’emergència durant dos setmanes a la ciutat, mentre que la ministra d’Informació, Manal Abdel Samad, ha confirmat la creació d’una comissió d’investigació que presentarà les seues conclusions en el termini de cinc dies.

Així mateix, ha manifestat que l’estat d’emergència a Beirut, que ha estat declarat també zona de desastre, podrà ser prorrogat en cas que les autoritats el considerin necessari, segons ha informat l’agència estatal libanesa de notícies, NNA.

D’altra banda, Abdel Samad ha revelat que l’Executiu ha promès importar la quantitat de panís que es trobava emmagatzemada al port, principal punt d’entrada i sortida d’aliments i materials al país, després de la seua destrucció a causa de les explosions.

El Govern ha anunciat a més la posada en marxa d’un mecanisme d’importació de vidre per a les tasques de reconstrucció, així com una limitació als preus de venda d’aquest material dins del país.

SENSE CAUSA CONFIRMADA

Les causes de les explosions encara es desconeixen, si bé els mitjans locals han informat que es van produir en una zona on hi ha magatzems amb explosius. En aquests moments, la principal hipòtesi és que les 2.750 tones de nitrat d’amoni acumulades en un d’ells van esclatar per les precàries condicions de seguretat al lloc.

El director de Seguretat Nacional, Abbas Ibrahim, ha explicat que al port es guarden els explosius confiscats per les autoritats portuàries de Beirut des de fa anys, encara que ha insistit a esperar a les conclusions de la investigació abans d’avançar causes.

Referent a això, el governador de Beirut, Maruán Abud, ha revelat aquest dimecres a MTV que hi havia un informe de 2014 que alertava sobre la possibilitat que es produís un accident d’aquest tipus al port.

El primer ministre, Hasán Diab, ha confirmat aquest dimecres la hipòtesi de l’accident i ha reiterat que és "inacceptable" que hi hagués 2.750 tones de nitrat d’amoni emmagatzemades des de fa sis anys en un d’aquests magatzems, després del que ha reclamat "les penes més grans" per als responsables".

Les autoritats han ordenat ja posar sota arrest domiciliari els directius de l’Autoritat Portuària de Beirut. El ministre de l’Interior, Mohamed Fahmy, ha explicat que l’esmentada mesura se cenyirà de moment a les persones que exercien alts càrrecs al port.

MÉS DE 300.000 PERSONES SENSE LLAR

Tant el port com els barris propers han quedat devastats. Les imatges publicades per la premsa libanesa mostren un enorme forat al lloc de les explosions, mentre que els edificis veïns hi han quedats destrossats. El Palau de Baabda, seu de la Presidència, també ha patit danys.

El governador de Beirut ha explicat que més de 300.000 persones s’han quedat sense llar a causa de les explosions. Segons ell, les autoritats treballen per proporcionar-los aigua, menjar i refugi. A més, ha valorat els danys materials entre 3.000 i 5.000 milions de dòlars, "potser més".

PETICIÓ D’AJUDA

Les autoritats han demanat ajuda internacional i les primeres trameses han començat a arribar. Qatar i Kuwait han anunciat la tramesa de material mèdic, mentre que Egipte i Jordània s’han mostrat disposats a ajudar en el necessari. L’Iran, ha dit el seu ministre d’Exteriors, Mohamad Yavad Zarif, "està totalment preparat per entregar ajuda de qualsevol forma necessària".

Fora del Pròxim Orient, Rússia enviarà cinc avions amb personal sanitari, socorristes i un hospital de campanya i el president francès, Emmanuel Macron, ha avançat que especialistes en protecció civil i "tones de material mèdic" arribaran a Beirut "com més aviat millor". Altres països europeus, com Alemanya, Bèlgica, els Països Baixos i la República Txeca, també portaran ajuda al Líban.

Des d'Estats Unidos, el secretari d’Estat, Mike Pompeo, ha parlat per telèfon amb l’exprimer ministre libanès Saad Hariri per traslladar-li les seues condolences i li ha assegurat que la potència nord-americana està preparada per enviar ajuda, segons ha informat l’oficina d’Hariri, citada|esmentada per Naharnet.

El secretari general de l’ONU, António Guterres, que ha traslladat les seues "profundes condolences", ha recordat que "Nacions Unides segueix compromesa amb |recolzar al Líban en aquests moments difícils".

ISRAEL NEGA QUALSEVOL CULPA

Per la seua part, fonts oficials israelianes han negat qualsevol vincle del país amb el succeït, que ha tingut lloc enmig de l’increment de les tensions entre Israel i el partit-milícia xiïta Hezbolá. El Govern israelià fins i tot ha recorregut a mediadors internacionals per oferir ajuda humanitària al Líban.

L’Hospital de Galilea a Nahayira s’ha ofert aquest dimecres per tractar les víctimes de les explosions. "Només volem donar un cop de mà. Els qui vinguin rebran tractament", ha assegurat a la Ràdio de l’Exèrcit el director d’aquest centre metge d’Israel, Masad Brahoum, citat|esmentat per DPA.

Hezbolá ha emès un comunicat en el qual ha expressat la seua "profunda tristesa per aquesta tragèdia nacional" i ha fet una crida a totes les forces polítiques del Líban a "unir-se per superar les conseqüències d’aquesta dura prova". A més, ha dit que mobilitzarà "totes les seues capacitats" per ajudar els libanesos que ho necessitin.

Les explosions han tingut lloc en un moment en el que país travessa una greu crisi econòmica –la pitjor des de la guerra civil (1975-1990)– i es tem que la destrucció ocasionada per les mateixes impactin directament en la importació d’aliments i altres productes bàsics.

En aquest sentit, el Consell Suprem de Defensa va ordenar dimarts la importació del blat perdut a causa de les explosions i que es duguin a terme preparatius perquè el port de Trípoli pugui dur a terme les activitats d’importació i exportació.

tracking