SEGRE

PANORAMA

Sánchez defensa l'“exemplaritat” de Felip VI i Podem critica la “fugida” de Joan Carles

El cap de l'Executiu es nega a revelar els detalls de la sortida d'Espanya del rei emèrit || Els d'Iglesias diuen que no en sabien res i qualifiquen de “decebedores” les explicacions del líder del PSOE

Joan Carles I se’n va a l’estranger per les creixents sospites sobre els seus negocis.

Joan Carles I se’n va a l’estranger per les creixents sospites sobre els seus negocis.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els socis del Govern, PSOE i Podem, van protagonitzar ahir una nova topada, aquesta vegada per la sortida d’Espanya de Joan Carles I davant de les creixents sospites sobres els seus negocis i l’obertura d’una investigació a la Fiscalia del Tribunal Suprem. Si dilluns, després de conèixer-se la partida del rei emèrit, els dos socis del Govern central van manifestar posicions divergents, es van accentuar encara més durant el dia d’ahir, a mesura que van anar sortint a la llum més detalls sobre com es va forjar la marxa del pare de Felip VI.

I és que, després que s’apuntés que la vicepresidenta primera, Carmen Calvo, hauria negociat amb la Casa Reial la sortida de Joan Carles I de territori espanyol, la ministra d’Igualtat, Irene Montero, d’Unides Podem, va voler desmarcar-se’n i va assegurar que els ministres morats no sabien res d’aquest assumpte. En aquest sentit, va explicar que desconeixia si la Moncloa havia parlat amb el Palau de la Zarzuela sobre com havia d’orquestrar-se l’operació. “Si hi ha hagut negociació, pot ser que hagi estat el PSOE”, va subratllar. Mentrestant, el grup morat al Congrés dels Diputats va emetre un comunicat en el qual va denunciar la “fugida” del successor del dictador Francisco Franco en la prefectura de l’Estat i van subratllar que la seua sortida d’Espanya “obre pas” a la república.

Sánchez defensa la sortida de Joan Carles i el rei, però Podem se’n desmarca i censura la monarquia

Per contra, el president del Govern central, Pedro Sánchez, va defensar el paper de la monarquia i va qualificar d’“adequada” la seua resposta davant dels interrogants sobre l’emèrit. En aquest sentit, va dir que Felip VI ha actuat a favor de “l’exemplaritat, la transparència i la regeneració”. A més, va remarcar que “es jutgen persones, no es jutgen les institucions”, i va defensar el pacte constitucional del 1978, així com la monarquia parlamentària com a forma de govern. “El Govern que jo presideixo considera plenament vigent el pacte constitucional i necessitem institucions fortes”, va sentenciar Sánchez, que també va reiterar al llarg de la seua intervenció després de la reunió del Consell de Ministres que el seu Gabinet es caracteritza per la “transparència”. Tot i així, va refusar pronunciar-se sobre els detalls de les converses que va mantenir amb Felip VI sobre aquesta qüestió.

En la mateixa línia, el ministre de Cultura, José Manuel Rodríguez Uribes, o federacions del PSOE com l’andalusa o l’extremenya, van manifestar “respecte” a la decisió del rei emèrit i van reivindicar la figura de l’actual monarca.

En canvi, el síndic del PSPV a les Corts Valencianes, Manolo Mata, va qualificar de “lamentable” la partida a l’estranger de Joan Carles I. També la vicealcaldessa socialista de València, Sandra Gómez, ho va titllar de “decebedor”.

Aquest mateix adjectiu va ser l’emprat per Jaume Asens, president del grup parlamentari d’Unides Podem al Congrés dels Diputats, per referir-se a les explicacions de Sánchez sobre el trasllat del que va ser cap d’Estat entre el 1975 i el 2014 a l’estranger. “La declaració de Sánchez ha estat decebedora i demostra molt poc sentit crític davant de la fugida indigna de qui va ser cap d’Estat”, va assenyalar Asens. “Decepció és poc. Vergonya aliena i indignació. Un excap d’Estat presumptament corrupte ha fugit del país i el president es limita a dir que que bé que se n’ha anat i que les conversions són confidencials”, va etzibar l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.

Torra exigeix l’abdicació del rei i insisteix en la independència El president de la Generalitat, Quim Torra, va exigir ahir l’abdicació de Felip VI per haver participat en la “fugida tolerada” del rei emèrit. Així mateix, va exigir explicacions al Govern central per haver “permès, facilitat i aplaudit la fugida d’una persona plena de privilegis i investigada per un cas immens de corrupció”. Per la seua part, Oriol Junqueras va lamentar que Joan Carles I s’hagi “escapat amb total impunitat”. D’altra banda, JxCat va demanar al Congrés la compareixença del cap de l’Executiu central, Pedro Sánchez, perquè expliqui el que ha ocorregut. Per la seua part, els diputats d’ERC i EH Bildu van reclamar que comparegui a la Cambra baixa la vicepresidenta primera, Carmen Calvo.

tracking