SEGRE

MONARQUIA POLÈMICA

Sánchez avisa que defensarà la Corona “a les verdes i a les madures”

Joan Carles fa quatre dies que està en parador desconegut i Montero nega ara haver negociat la seua sortida || Podem demanarà al Congrés retirar-li el títol d'emèrit

Felip VI va reaparèixer ahir en públic i avui es desplaçarà a Mallorca.

Felip VI va reaparèixer ahir en públic i avui es desplaçarà a Mallorca.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els socis del Govern de coalició van evidenciar ahir de nou les discrepàncies per la sortida d’Espanya de Joan Carles I, que des de diumenge es troba en parador desconegut. Així, el cap de l’Executiu central, Pedro Sánchez, es va comprometre ahir a defensar la monarquia “a les verdes i a les madures” perquè forma part del “pacte constitucional”. Mentrestant, Unides Podem va anunciar que presentarà una proposició de llei orgànica al Congrés per modificar la regulació de la Corona i retirar el títol de rei emèrit al pare de Felip VI.

Tal com ja va fer dimarts després de la reunió del Consell de Ministres, Sánchez va insistir a desvincular els suposats negocis irregulars de Joan Carles I de la institució monàrquica. “No es jutgen institucions, es jutgen persones”, va remarcar en una carta enviada a la militància del PSOE, en la qual també va fer una defensa tancada de la Constitució perquè “empara drets socials amplis” i “reconeix la pluralitat territorial”. “Som lleials a la Constitució. A tota. De principi a final. I la defensarem a les verdes i a les madures”, va sentenciar. Tot i així, va afegir que “tot responsable públic ha de retre comptes de la seua conducta”.

En paral·lel, la portaveu del Gabinet de coalició i ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, va negar que la Moncloa hagués negociat amb Felip VI la sortida d’Espanya del seu pare. En un primer moment, es va especular sobre si la vicepresidenta primera, Carmen Calvo, havia estat l’encarregada d’encapçalar les converses.

Més tard el mateix Sánchez va admetre haver parlat amb el cap de l’Estat, tot i que no va voler donar detalls. Finalment, Montero va explicar que el monarca va comunicar a Sánchez la decisió adoptada per la Corona als despatxos privats que mantenen habitualment.

Per altra banda, cada vegada són més les veus dins del PSOE que qüestionen la marxa de l’emèrit a l’estranger. Així, el diputat Odón Elorza va manifestar ahir que Joan Carles I ha de renunciar al títol de rei emèrit.

El president asturià, Adrián Barbón, per la seua part, va dir que la ciutadania té dret a saber on és el progenitor de l’actual monarca. També la vicealcaldessa socialista de València, Sandra Gómez, va vaticinar que el debat de la monarquia s’obrirà més aviat que mai.

Per la seua part, els socis del PSOE a la Moncloa presentaran una llei perquè el Congrés retiri la distinció de rei emèrit a Joan Carles I. Així ho va anunciar el líder morat a la Cambra baixa, Jaume Asens. El dirigent dels comuns també va indicar que aquesta proposició de llei orgànica aspira a modificar la regulació de la monarquia per sotmetre-la “al principi democràtic i de transparència”. D’altra banda, va demanar que Felip VI comparegui davant del Congrés dels Diputats per explicar la “fugida” del seu pare.

madrid/barcelona

La portaveu del Govern central i ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, va acusar ahir els independentistes de retardar la data per fer la segona reunió de la taula de diàleg davant la imminent convocatòria d’eleccions a Catalunya.

El president de la Generalitat, Quim Torra, va replicar que “sempre” està disponible per reunir-se amb l’Estat si és per negociar sobre la celebració d’un referèndum i l’amnistia.

D’aquesta manera, la ministra socialista va assegurar que “hem tingut disponibilitat absoluta el mes de juliol, que era la primera temptativa, i tenim disponibilitat el mes d’agost”. “No pot mantenir gaire temps aquesta situació de sí però no”, va concloure.

Per la seua part, el president Torra va dir que Montero està “equivocada” perquè “nosaltres sempre estem disposats a reunir-nos en una taula de negociació on hi hagi un ordre del dia que inclogui les condicions i la data del referèndum d’autodeterminació de Catalunya i l’amnistia dels presos polítics i el retorn d’exiliats”. En la mateixa línia, el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, va exigir a la Moncloa que es deixi d’“excuses” i que assenyali quan serà la segona reunió de la taula. “Que deixin de buscar excuses. El Govern està sempre a disposició. En la lluita per la llibertat de Catalunya, l’amnistia i l’autodeterminació no hi ha cap dia de vacances. Estarem sempre a punt”, va remarcar el republicà, alhora que va afirmar que “avui són més necessàries que mai” les esmentades reivindicacions.

Felip VI va reaparèixer ahir en públic i avui es desplaçarà a Mallorca.

Felip VI va reaparèixer ahir en públic i avui es desplaçarà a Mallorca.EUROPA PRESS

tracking