SEGRE

MONARQUIA POLÈMICA

El Parlament “no reconeix ni té rei” i carrega contra Madrid per la fugida de l'emèrit

JxCat, ERC i la CUP aproven la resolució que titlla la monarquia de “delinqüent” || Torra desafia els ministres de Podem a dimitir i adverteix: “O república catalana o monarquia espanyola”

Felip VI i la infanta Elionor, ahir quan arribaven al Palau de Marivent, en el qual passaran les vacances.

Felip VI i la infanta Elionor, ahir quan arribaven al Palau de Marivent, en el qual passaran les vacances.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Parlament va reafirmar ahir que Catalunya “no reconeix ni té cap rei”, va qualificar la monarquia espanyola de “delinqüent”, va acusar l’Estat de permetre la “fugida” de Joan Carles I i va apostar per la independència i la república catalana davant la “crisi definitiva” del pacte constitucional del 78. En una resolució consensuada per JxCat, ERC i la CUP, i aprovada amb el vot afirmatiu de les tres formacions independentistes, la Cambra va arremetre contra la família Borbó per ser una “calamitat històrica per a Catalunya”. Així mateix, va subratllar que el rei emèrit, a l’acceptar ser el successor del dictador Francisco Franco, “va jurar fidelitat als principis del seu règim”. “La monarquia és la continuació del règim anterior”, van concloure els independentistes, que també van afirmar que els poders de l’Estat han deixat la Corona al marge de “qualsevol fiscalització i control”. Igualment, van advocar per la retirada del títol de rei emèrit al pare de Felip VI. La votació va arribar després d’un intens debat i sengles peticions de Cs i el PP a la Mesa perquè no es produís. I és que els lletrats van considerar que el contingut xocava amb les advertències del Constitucional en relació amb la tramitació i aprovació de textos anàlegs, per la qual cosa queda en l’aire la publicació al Diari del Parlament d’alguns dels punts aprovats.

Amb tot, a l’hemicicle van tornar els retrets entre el Govern i les formacions independentistes, els comuns i els partits unionistes. “O república catalana i independència, o monarquia espanyola i dependència”, va exposar el president de la Generalitat, Quim Torra, com a disjuntiva. El cap de l’Executiu va manifestar, a més, que la dinastia Borbó va arribar a Catalunya amb Felip V i que “ha d’acabar amb Felip VI”. A més, va desafiar els ministres de Podem a dimitir després que el president del Govern central, Pedro Sánchez, no els informés de la decisió de Joan Carles I d’abandonar Espanya. En la mateixa línia, el portaveu de JxCat, Albert Batet, va asseverar que, encara que l’emèrit se’n vagi, “la corrupció es queda”. Sergi Sabrià, d’ERC, va carregar contra el PSOE per “deixar la tricolor al calaix i portar la corona al cap”. La diputada Natàlia Sànchez, de la CUP, per la seua part, va assenyalar els comuns per “mirar cap a un altre costat” davant la “fugida” de l’anterior cap de l’Estat. En canvi, la líder morada a la Cambra, Jéssica Albiach, va dir que la Corona és “anacrònica”, tot i que va acusar Torra de pretendre tombar l’Executiu central. El líder del PSC, Miquel Iceta, va dir que és un “disbarat” voler una república només per la presumpta conducta irregular de Joan Carles I. Cs va qualificar la sessió d’“esperpent” i el PP va lloar la “vocació de concòrdia” de la Corona.

tracking