SEGRE

PROCÉS MONARQUIA

El secretari del Parlament mutila parts de les resolucions aprovades contra la Corona

Entén que van en contra de les advertències del Constitucional i no les inclou al Butlletí de la Cambra || Torra n'exigeix el cessament i que siguin Torrent i la Mesa els que publiquin els textos complets

Els reis Felip VI i Letícia, la princesa Elionor i la infanta Sofia, ahir a Mallorca.

Els reis Felip VI i Letícia, la princesa Elionor i la infanta Sofia, ahir a Mallorca.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El secretari general del Parlament, Xavier Muro, va decidir ahir no publicar al Butlletí Oficial de la Cambra algunes parts del text de les resolucions votades divendres pels diputats en les quals es critiquen els negocis suposadament irregulars de Joan Carles I, es titlla de “delinqüent” la monarquia espanyola, s’aposta per la república catalana i se censura la “repressió” dels poders de l’Estat a Catalunya. Muro va justificar aquesta decisió en les advertències que ha fet arribar en anteriors ocasions el Tribunal Constitucional després que la Cambra votés resolucions similars.

Divendres, just abans que els parlamentaris es pronunciessin sobre els textos, una picabaralla entre els portaveus de Ciutadans i de JxCat, Carlos Carrizosa i Albert Batet, en què va participar el president del Parlament, Roger Torrent, va fer entreveure la possibilitat que, malgrat que s’aprovessin, les resolucions no es publicarien íntegrament. Així va ser finalment ahir, i Muro va explicar que té el deure d’“impedir o paralitzar qualsevol actuació jurídica o material que pugui suposar l’incompliment” de sentències del Tribunal Constitucional (TC). En conseqüència, va excloure del text final publicat al Butlletí la frase “blindar la continuïtat d’una monarquia delinqüent”, el punt que fa referència a la constitució d’una república catalana com a únic camí per superar el règim monàrquic espanyol, i la referència al fet que Felip VI ha participat, juntament amb la resta de poders de l’Estat, en la “repressió dels drets del poble català”. Així les coses, el president de la Generalitat, Quim Torra, va exigir a Torrent el cessament de Mur i que sigui la Mesa la que s’encarregui de publicar íntegrament els textos mutilats. “Muro té el deure d’obeir el ple i Torrent té el deure de cessar-lo”, va manifestar Torra. En la mateixa línia, Eduard Pujol, diputat de JxCat, va reclamar que es publiquin les resolucions de forma completa i que es posi fi a aquesta “amplificació de la repressió del 155”. Per la seua banda, Carrizosa va avançar que el seu grup impugnarà davant dels tribunals aquestes resolucions.

Muro omet les parts del text que culpen Felip VI de la “repressió” i aposten per la independència

En paral·lel, el BNG es va reafirmar en les paraules de la seua líder, Ana Pontón, que, com va publicar ahir SEGRE, és investigada juntament amb el vicepresident, Pere Aragonès, i Teresa Rodríguez, d’Endavant Andalusia, per injúries a la Corona.

Les autoritats balears obvien la sortida de l’emèrit al veure Felip VIFelip VI va reprendre ahir l’agenda pública després d’arribar divendres al palau de Marivent per passar uns dies de vacances. Al palau de l’Almudaina es va entrevistar amb les principals autoritats balears, que van centrar les reunions en els efectes de la pandèmia al seu territori i van obviar la polèmica desencadenada per la sortida d’Espanya de Joan Carles I. I és que ja ha passat més d’una setmana des que es va saber la notícia de la marxa del rei emèrit a l’estranger sense que hi hagi una confirmació oficial sobre quin és el seu parador. Una fotografia publicada la setmana passada pel digital Nius el situa a Abu Dhabi. Arran d’això, el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, va admetre que l’Estat espanyol continua assumint la seguretat del pare de Felip VI. “Va ser cap d’Estat a Espanya, amb la qual cosa la seua seguretat és una seguretat que evidentment concerneix l’Estat espanyol”, va apuntar.

tracking