SEGRE

ESNOTICIA

Rússia assegura que ja ha registrat la primera vacuna contra el Covid-19

Putin diu que ofereix “immunitat duradora” i que una de les seues filles fins i tot l'ha provat || L'OMS en desconfia i adverteix que se n'haurà de revisar la fiabilitat

Un voluntari se sotmet a una prova d’una de les vacunes que estan en assaig.

Un voluntari se sotmet a una prova d’una de les vacunes que estan en assaig.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de Rússia, Vladímir Putin, va anunciar ahir que el país ha registrat una vacuna contra el coronavirus, a la qual va denominar Sputnik V, la primera que ha cobert el procés a tot el món. “Fins on jo sé, aquest matí –per primera vegada a tot el món– s’ha registrat una vacuna contra el nou coronavirus”, sense haver completat els assajos clínics, va anunciar el mandatari rus.

Putin va assegurar que “funciona eficaçment”. De fet, una de les primeres persones a provar-la ha estat la seua filla. “Després de la primera dosi, va tenir 38 de febre i l’endemà va tenir 37 i escaig”, va detallar. Després d’una segona dosi, “li va pujar la temperatura i després es va normalitzar”. Ara “se sent bé i els anticossos són alts”, va explicar. El ministeri de Sanitat va confirmar posteriorment en un comunicat que es tracta d’una vacuna de doble dosi que genera “una immunitat duradora” que “es preservarà fins a dos anys”.

El Kremlin calcula que podrà posar en circulació la vacuna l’1 de gener, però l’OMS en desconfia

L’OMS creu que tres de les sis candidates a vacunes són les més avançades fins ara i no hi ha la russa

El mandatari rus va confiar que la “producció massiva” de la vacuna contra el Covid-19 pugui començar “ben aviat”, si bé va subratllar que el més important és que sigui “segura i eficaç”.

El primer ministre, Mikhaïl Muraixko, havia avançat en les últimes setmanes que la “vacunació massiva” començaria a l’octubre. No obstant, ahir el Registre Estatal de Medicaments del ministeri de Sanitat rus va indicar que “el termini per a la posada en circulació és l’1 de gener del 2021”, d’acord amb l’agència de notícies Sputnik.

En aquest sentit, el president de l’RFPI, Kiril Dimitriev, va assenyalar que tenen capacitat per produir uns 500 milions de dosis de la vacuna en un any. “Ja hem aconseguit acords per a la producció de la vacuna a cinc països”, va dir en roda de premsa.

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) va rebre amb cautela la notícia de la vacuna russa i va assenyalar que aquesta, com la resta, hauran de seguir els tràmits de prequalificació i revisió que marca l’organisme. “Accelerar els progressos no ha de significar posar en compromís la seguretat”, va assenyalar el portaveu de l’OMS Tarik Jasarevic, que va afegir que el fàrmac no figura entre els sis que segons va assenyalar aquest organisme la setmana passada estaven més avançats.

L’organisme amb seu a Ginebra va citar entre aquestes sis proves, tres candidates a vacunes desenvolupades per laboratoris xinesos, dos nord-americans (de les farmacèutiques Pfizer i Moderna) i la britànica desenvolupada per AstraZeneca en col·laboració amb la Universitat d’Oxford.

El portaveu de l’organització va subratllar que l’OMS se sent animada “per la rapidesa amb la qual s’estan desenvolupant les vacunes” i espera que algunes d’elles “es mostrin segures i eficients”.

tracking