SEGRE

RAMADERIA AGROALIMENTÀRIA

Colza europea, alternativa a la de soja americana en porcí

Investigació de l'IRTA sobre les possibilitats en l'alimentació del bestiar || Per suplir la dependència europea d'Amèrica

L’IRTA ha analitzat la colza com a alternativa a la soja.

L’IRTA ha analitzat la colza com a alternativa a la soja.EMESE TÓTH

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La colza europea pot ser una bona alternativa a la soja americana en l’alimentació del bestiar porcí. El programa de Nutrició Animal de l’Institut d’Investigació i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) ha participat en el projecte europeu Feed-a-Gene realitzant estudis per a l’avaluació de la coca de colza europea per a l’alimentació del bestiar porcí. Es van utilitzar dos tecnologies per processar i incrementar el contingut en proteïna de la coca de colza.

Després es va avaluar en porcí, cosa que va demostrar uns resultats millors quant a eficiència alimentària durant l’engreix i es pot considerar una alternativa vàlida per substituir la soja en dietes per al bestiar porcí, segons va indicar l’IRTA.

L’IRTA ha aconseguit incrementar el contingut en proteïna de les coques elaborades amb colza

Europa és deficitària en subministrament de proteïna per a l’alimentació animal i és un repte que el projecte Feed-a-Gene ha abordat des d’un punt de vista qualitatiu i quantitatiu.

Encara que la farina de colza es produeix cada vegada més a Europa, el seu ús davant la de soja per a l’alimentació de monogàstrics es veu limitada a causa del menor contingut proteic i aminoacídic, així com per la menor digestibilitat.

Partint, doncs, de colza produïda a Europa, es va sotmetre a un processament previ per extreure l’oli; la coca resultant es va sotmetre a dos tecnologies de processat per augmentar en un 15% el contingut en proteïna bruta i va assolir valors superiors al 40%. Les dos tecnologies utilitzades es van basar, d’una banda, a sotmetre la coca de colza a una biofermentació i posterior separació de fraccions; de l’altra, en l’aplicació de diferents tamisos en la separació física dels seus components. En les dos es va obtenir un idèntic resultat quant al contingut proteic.

“Els assajos realitzats amb porcs a les instal·lacions de l’IRTA ens han ofert una millora de l’eficàcia alimentària en les dos tecnologies de processat”, comenta Rosil Lizardo, investigador de l’IRTA. Això porta a considerar la coca de colza enriquida en proteïna una font proteica alternativa a la soja d’origen americà.

tracking