SEGRE

TERRORISME EFEMÈRIDE

Tres anys a l'espera de judici

Els atemptats jihadistes de les Rambles i Cambrils van segar la vida de 16 persones, entre elles la del petit Xavi, lligat a Llimiana || Tres presumptes terroristes s'asseuran al banc dels acusats, però el jutge d'instrucció no els imputa els assassinats, en contra de l'opinió de les víctimes

Control policial als voltants de la Rambla de Barcelona, el 17 d’agost del 2017.

Control policial als voltants de la Rambla de Barcelona, el 17 d’agost del 2017.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El 17 d’agost de fa tres anys Catalunya va viure el seu propi 11-S, en una jornada que ha quedat gravada a foc en la memòria col·lectiva. Un terrorista armat amb una furgoneta va irrompre al carril central de la Rambla, a vessar de vianants en una calorosa tarda d’estiu. El jihadista es va escapar pels carrers de Barcelona deixant al darrere una quinzena de cadàvers i nombrosos ferits. Entre les víctimes hi havia el Xavi, un nen de tres anys de Rubí però vinculat a Llimiana.

La fuga del terrorista va durar quatre dies, fins que va ser localitzat i abatut en una vinya del terme de Subirats. Mentrestant, cinc atacants més van actuar a Cambrils, on van segar la vida d’una dona. Cap dels terroristes va sortir amb vida d’aquell episodi. Tampoc van viure per explicar-ho dos membres de la cèl·lula islamista, entre ells l’imam de Ripoll Abdelbaki es-Satty, considerat el cervell de l’atac (vegeu el desglossament). Van morir quan va fer saltar pels aires la casa que ocupaven a Alcanar, en la qual manipulaven explosius. Aquell succés en vigílies del 17-A va accelerar els plans del grupuscle i va precipitar els sagnants atemptats.

Segons els investigadors i el jutge que ha instruït la causa, els únics responsables directes de la mort de les 16 víctimes mortals dels atacs són els terroristes que també van morir en aquells dies d’agost del 2017. Serà la Justícia divina la que els demanarà comptes per això. La terrenal, en canvi, s’encarregarà d’asseure al banc dels acusats en els propers mesos Mohamed Houli Chemlal, Driss Oukabir i Said Ben Iazza. Els dos primers estan acusats d’integració en organització terrorista, fabricació, tinença i dipòsit de substàncies explosives, i estralls de caràcter terrorista. El tercer s’enfronta només a càrrecs per col·laboració amb activitats terroristes.

Amb tot, les víctimes no es resignen que el crim jihadista es quedi sense càstig en aquest món i l’AVT, que exerceix com a acusació popular en el procediment, acusarà els tres encausats per assassinat. Expliquen que, malgrat que no han estat processats per aquest delicte, la jurisprudència els permet mantenir igualment l’esmentada acusació. D’aquesta forma, en un tercer aniversari de la tragèdia marcat per la Covid i sense actes de record multitudinaris, tot miren ja cap a la sala de vistes de l’Audiència Nacional a l’espera que comenci el judici.

Es-Satty i el CNI, una relació sota sospitaFa poc més d’un any, en vigílies del segon aniversari dels atemptats terroristes, diversos mitjans van revelar la connexió entre els serveis d’intel·ligència espanyols i l’imam de Ripoll Abdelbaki es-Satty, que ha estat considerat líder de la cèl·lula islamista que els va perpetrar. L’Audiència Nacional, tanmateix, es va negar a indagar més en aquests vincles i va arxivar l’assumpte. El jutge d’instrucció no va considerar necessari investigar-los malgrat la insistència de l’advocat Jaume Alonso-Cuevillas, que representa els familiars del petit Xavi de Llimiana.

Control policial als voltants de la Rambla de Barcelona, el 17 d’agost del 2017.

Control policial als voltants de la Rambla de Barcelona, el 17 d’agost del 2017.EFE

tracking