SEGRE

SALUT

Entra en vigor la prohibició de reunions de més de 10 persones a Catalunya

La resolució deixa en mans dels ajuntaments determinar la celebració de fires i festes majors

Entra en vigor la prohibició de reunions de més de 10 persones a Catalunya

Entra en vigor la prohibició de reunions de més de 10 persones a CatalunyaEFE/Alejandro García/Archivo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La prohibició de fer reunions de més de deu persones, tant públiques com privades i a tot el territori de Catalunya, ha entrat en vigor aquest dissabte amb la publicació al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) de la resolució que ahir va avalar un jutge de Barcelona.

Salut ha publicat la resolució després que el jutjat del contenciós número 13 de Barcelona ha avalat, en contra del criteri de la Fiscalia, la resolució que prohibeix en tota Catalunya les reunions de més de deu persones, a l’entendre que és una mesura "absolutament necessària" per frenar la propagació del coronavirus i evitar un nou confinament.

En la resolució que publica el DOGC i que estableix la prohibició durant 15 dies, Salut argumenta que prohibir les reunions de més de deu persones "és una limitació especialment rellevant ja que s’ha constatat que és en l’àmbit familiar i social on s’està produint un important percentatge dels contagis com a conseqüència de la relaxació en els controls preventius per evitar-los".

La resolució també indica que l’objectiu és "aplanar la corba de contagis i intentar evitar que s’hagin d’adoptar mesures més limitadores dels drets de les persones, com seria haver de procedir a acordar el confinament total o parcial, amb els evidents perjudicis que suposaria per a les persones i per a l’activitat econòmica".

Salut considera aquesta restricció "proporcional" per aconseguir el "distanciament social, el confinament domiciliari i la limitació dels contactes i activitats grupals (...) per controlar els contagis i protegir el dret a la vida".

La prohibició de les reunions de més deu persones ja havia estat avalada per altres jutges de Catalunya per a ciutats i territoris concrets on s’han implantat mesures restrictives, com en Barcelona i la seua àrea, Lleida i la comarca del Segrià o la ciutat de Reus.

Salut considera aquesta prohibició com "la més idònia per controlar la pandèmia" i argumenta que no té sentit que s’apliqui en unes zones i no en d’altres perquè "no establir-la amb caràcter general generaria el risc que aquesta perdés efectivitat, en la mesura que la fragmentació de la mesura (...) tindria l’efecte pervers que l’asincronia territorial afavoriria la transmissió o expansió de la pandèmia per tot el territori".

També argumenta que molts contagis els provoquen persones asimptomàtiques i recorda que la prohibició no afecta a les activitats laborals, de culte religiós, casaments, cerimònies fúnebres ni mitjans de transport, com tampoc a l’assistència a espectacles, al cinema o a exposicions, però sí a comensals i usuaris de bars i restaurants, incloses les terrasses.

La resolució deixa en mans dels ajuntaments determinar la celebració de fires i festes majors i els cita a exercir les funcions de vigilància, inspecció i control de la prohibició de les reunions de més de deu persones.

tracking