SEGRE

PARTITS ELECCIONS

Puigdemont abandona el PDeCAT i el segueixen gairebé tots els consellers i diputats de JxCat

La consellera Chacón i els parlamentaris Marc Solsona i Lluís Font es mantenen al costat de Bonvehí

Puigdemont durant una intervenció al consell nacional del PDeCAT el setembre del 2017.

Puigdemont durant una intervenció al consell nacional del PDeCAT el setembre del 2017.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Carles Puigdemont i la majoria dels consellers del Govern i diputats de JxCat al Parlament van abandonar ahir la disciplina del PDeCAT com a resposta a la batalla judicial iniciada per la formació de David Bonvehí pel control de la marca del nou partit impulsat per l’expresident i Jordi Sànchez, exlíder de l’ANC. Així mateix, també van trencar el carnet del PDeCAT Jordi Turull, diputats al Congrés com Míriam Nogueras, o la fins ara cúpula de la formació a l’Alt Empordà. Aquestes desercions se sumen al degoteig de baixes d’associats durant el cap de setmana, com la dels senadors de JxCat o la de Lluís Puig, conseller de Cultura al Govern de Puigdemont.

La polèmica va esclatar dissabte, quan va transcendir que Bonvehí havia impugnat per “frau” el canvi de propietat al registre de partits de les sigles de JxCat, que ara estan controlades pels afins a Puigdemont. Hores més tard, van començar les desercions que, des que es va presentar el partit de Puigdemont, ja ascendeixen a 800, segons les xifres del mateix PDeCAT. No obstant, no va ser fins ahir que els primers espases de l’independentisme postconvergent van oficialitzar la ruptura amb la força que va reemplaçar CDC. Puigdemont i els consellers Meritxell Budó, Miquel Buch, Jordi Puigneró i Damià Calvet van estripar el carnet. També ho van fer tots els diputats de JxCat al Parlament que pertanyien a la quota del PDeCAT, inclòs Albert Batet, que és el president del grup. Les excepcions van ser Marc Solsona, alcalde de Mollerussa i portaveu de la formació de Bonvehí, i Lluís Font. Al Govern de Quim Torra només continua com a membre del PDeCAT la consellera d’Empresa, Àngels Chacón. Per la seua part, Jordi Turull també va comunicar, des de la presó de Lledoners, la seua sortida del partit, i Josep Rull i Joaquim Forn ho faran en les pròximes hores. També van estripar el carnet tretze dels quinze responsables sectorials del partit de Bonvehí i l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas. Amb tot, la vista en la qual un jutge decidirà si JxCat pot o no continuar utilitzant aquesta marca es retarda al dia 25. D’altra banda, les vies de negociació entre el PDeCAT i els de Puigdemont continuen obertes, segons va afirmar ahir Marc Solsona.

Postius va assenyalar que “el compromís del grup municipal era i és amb el projecte del president Puigdemont i ens mantenim fidels al cent per cent, per la qual cosa tots els membres del grup que estem associats al PDeCAT ens hem donat de baixa al veure que no era possible un acord”. El comitè local del PDeCAT es va dissoldre. Violant Cervera, de l’executiva de Junts, també va estripar el carnet, així com l’exalcaldessa de Tàrrega i expresidenta de la Diputació, Rosa Maria Perelló, i els edils del grup municipal d’Alcarràs. Es mantenen al partit Jordi Latorre, Marc Solsona, Marcel Pujol i Rosa Pujol, entre altres representants. Solsona va dir que “lamentem” les baixes però és “lògic” tenint en compte el desacord. Al Parlament, dels sis diputats de JxCat per Lleida tres són independents i només Imma Gallardo hauria estripat el carnet. Per a Josep Maria Forné (ind.) l’objectiu és mantenir la cohesió del grup.

Postius, una diputada i diversos caps comarcals, entre les baixesEl líder del grup de JxCat a la Paeria, Toni Postius, es troba entre les baixes del PDeCAT confirmades ahir després de la marxa de Puigdemont, així com diversos caps comarcals del partit. Entre ells hi hauria Eloi Bergós (Noguera); Joan Eroles (Urgell); Joaquim Cinca (Segarra) i Lídia Aixalà (Garrigues). Cinca va dir, malgrat tot, que ho valorarà en els propers dies.

tracking