SEGRE

ESNOTICIA

Catalunya abaixa el risc de rebrot mentre Madrid segueix empitjorant

Salut comptabilitza en les últimes hores 793 positius més i dotze morts || La comunitat d'Ayuso registra un de cada quatre contagis de tot l'Estat

Control de temperatura a la porta d’un centre d’atenció primària a Madrid.

Control de temperatura a la porta d’un centre d’atenció primària a Madrid.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Catalunya va registrar fins ahir 131.863 casos confirmats acumulats de coronavirus, 793 més que en el recompte de dilluns, mentre que el número de morts es va situar en els 13.033, dotze més, segons va informar la conselleria de Salut.

Malgrat aquestes dades, la taxa del risc de rebrot va descendir, ja que dilluns assolia un nivell de 199,56 i ahir es va situar als 190,74. Aquestes xifres es col·loquen a nivell de les que hi havia el mes d’abril. Tanmateix, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, va assegurar que “la situació no és la mateixa”, ja que el març i l’abril es veien casos greus, que eren els que es feien les PCR, però ara es detecten asimptomàtics i rebrots majoritàriament lleus, ja que es fan més tests. No obstant, va advertir que a la llarga hi tornarà a haver casos greus i per aquesta raó Argimon va insistir en la necessitat de reduir la interacció social perquè “la situació no se soluciona només amb cribratges i resolucions”. En aquest sentit, la investigadora del grup Biocomsc de la Universitat Politècnica de Catalunya Clara Prats va afegir que, malgrat que els cribratges són part de la solució ja que actuen com un tallafoc que redueix momentàniament la circulació del virus en zones d’alta incidència, cal mantenir les mesures d’higiene, de distància i estudiar els contactes, ja que el virus “continua sent-hi”.

El Govern diu que, tot i que la taxa de rebrot és similar a la de l’abril, els casos són menys greus

En aquest context i per provar de tallar els nous contagis, la Generalitat va prorrogar ahir determinades mesures restrictives en diversos municipis de les àrees sanitàries de Barcelona i Lleida i va decidir endurir-les en relació amb les activitats d’hostaleria i restauració, al limitar el 50% de l’aforament a les terrasses.

Respecte a la situació epidemiològica en el conjunt d’Espanya, el ministeri de Sanitat va registrar ahir 8.115 contagis de coronavirus, dels quals 2.731 van ser diagnosticats dilluns, la gran majoria de nou a Madrid, que acumula un de cada quatre casos i també de les hospitalitzacions. En les últimes 24 hores, la comunitat va sumar 2.121 positius nous i 247 hospitalitzats. Davant d’aquestes dades, el president del Govern central, Pedro Sánchez, va assegurar que el seu Executiu està “preocupat per l’estat de la salut pública i de l’evolució de l’epidèmia” a la capital.

En aquest sentit, i encara que va evitar anomenar explícitament la Comunitat de Madrid, va afirmar que “els nivells de rastreig i les capacitats estratègiques d’algunes comunitats autònomes han de millorar”. Així mateix, va defensar que el seu Executiu està fent el que ha de fer amb totes les comunitats autònomes i va recordar que s’ha posat a la seua disposició 2.000 rastrejadors de l’Exèrcit i que es va oferir sol·licitar un estat d’alarma territorializat.

Seguint aquesta tònica,

Sánchez

va tornar a demanar als responsables polítics “exercir la unitat” i “desterrar de la gestió contra el virus la lluita partidista”. Abans que el president fes aquestes declaracions, el Govern de la Comunitat de Madrid va tornar a criticar la “fixació” de l’Executiu central i va demanar que miressin també l’evolució de la pandèmia en altres territoris.

Treballen en tests que detecten la Covid en minutsEl cap del servei de malalties infeccioses de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol, el doctor Bonaventura Clotet, treballa en el desenvolupament de dos tests de detecció de la Covid-19 que podrien donar resultats en un període de 15 o 30 minuts, la qual cosa “podria canviar la dinàmica de la pandèmia” fins que hi hagi una vacuna eficaç contra el virus. Segons va explicar Clotet en una entrevista concedida a RAC1, si es provés l’eficàcia d’aquests nous dispositius, podrien utilitzar-se per exemple a les entrades de festivals de música, partits de futbol o funcions de teatre, ja que els tests determinarien ràpidament l’estat en el qual es troba una persona, encara que va matisar que per dur a terme aquesta comesa s’haurien d’adquirir centenars de milers de proves.

Control de temperatura a la porta d’un centre d’atenció primària a Madrid.

Control de temperatura a la porta d’un centre d’atenció primària a Madrid.EFE

tracking