SEGRE

POLÍTICA PRESSUPOSTOS

Sánchez i Rufián pacten reprendre la taula de diàleg a meitat de mes

Com a pas previ per asseure's a dialogar sobre els nous pressupostos || ERC avisa que pactar amb Ciutadans és incompatible amb fer-ho amb Esquerra

Pedro Sánchez i Gabriel Rufián saludant-se amb els colzes abans de la seua reunió a la Moncloa.

Pedro Sánchez i Gabriel Rufián saludant-se amb els colzes abans de la seua reunió a la Moncloa.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del Govern central, Pedro Sánchez, i el portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, van acordar ahir reprendre ja les reunions de la taula de diàleg sobre Catalunya i, a falta que els dos governs acordin una data, els republicans ja parlen de celebrar-la a mitjans de setembre. Segons va declarar Rufián després de reunir-se amb el president, per provar d’arribar a un acord sobre l’aprovació dels nous pressupostos generals de l’Estat aquesta reunió hauria de ser “efectiva” per passar “de la fotografia a la utilitat per començar a escoltar propostes polítiques”. Malgrat que va insistir que el diàleg s’ha de reprendre tan aviat com sigui possible, el portaveu d’ERC va evitar assenyalar si la taula de diàleg s’hauria de reunir abans o després de la compareixença de Quim Torra al Suprem, prevista el 17 de setembre.

Per la seua part, la portaveu de JxCat al Congrés, Laura Borràs, va rebutjar la celebració d’una nova reunió de la taula si Sánchez no accepta parlar de l’autodeterminació. “Per a una foto, no és necessari”, va concloure. Quant als pressupostos, Rufián no va descartar asseure’s a negociar amb el Govern, però va demanar que primer es compleixi el compromís amb la taula de diàleg. Així mateix, va avisar que un pacte amb Ciutadans per aprovar-los seria “incompatible” amb el seu partit i també amb totes les formacions d’esquerres. A més, va afegir que, “a la llarga”, això comportaria la mort del Govern de coalició de PSOE i Unides Podem. En aquest sentit, va assenyalar que “no és el mateix” pactar amb Cs assumptes relacionats amb l’educació, la sanitat o la fiscalitat que amb ERC.

Borràs rebutja convocar la taula de diàleg si Sánchez no accepta parlar d’autodeterminació

Durant el dia d’ahir, Pedro Sánchez també es va reunir amb el PNB, Bildu, el Grup Plural i Grup Mixt amb l’objectiu d’ampliar la base parlamentària per aconseguir un acord pressupostari “de conjunt, sense exclusions, en benefici de tota la ciutadania”.

El PNB s’obre a parlar mentre Urkullu reedita el seu mandat El grup del PNB al Congrés es va mostrar ahir disposat a dialogar amb el Govern per tenir uns nous pressupostos que reactivin l’economia després de la pandèmia del coronavirus, però el seu portaveu, Aitor Esteban, va transmetre al president Pedro Sánchez que “el lògic i coherent” seria comptar amb la majoria que va propiciar la seua investidura per tirar-los endavant. Esteban també va instar el president a presentar “uns comptes centrats en la reactivació econòmica i social” i “amb una clara aposta per la indústria”.

tracking