SEGRE

POLÍTICA CATALANA

Torra remodela el Govern, fa fora l'única consellera del PDeCAT i allunya les eleccions

Surten els titulars d'Interior, Empresa i Cultura i entren Miquel Sàmper, Ramon Tremosa i la lleidatana Àngels Ponsa || Els de Bonvehí consideren que és una purga i el president, que enforteix l'Executiu

Torra es dirigeix als ja consellers Ramon Tremosa i Miquel Sàmper davant del vicepresident Aragonès.

Torra es dirigeix als ja consellers Ramon Tremosa i Miquel Sàmper davant del vicepresident Aragonès.PAU CORTINA/ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Quim Torra, va rellevar ahir l’última consellera del PDeCAT, Àngels Chacón (Empresa), Miquel Buch (Interior) i Mariàngela Vilallonga (Cultura), amb la intenció de “reforçar” el Govern davant de la pandèmia i allunyar l’horitzó electoral. Torra, després de parlar amb Carles Puigdemont i els presos de JxCat, va comunicar a Buch, Chacón i Vilallonga la seua destitució. Han estat substituïts, respectivament, per l’advocat i regidor de JxCat a Terrassa Miquel Sàmper, l’exeurodiputat de CiU Ramon Tremosa i l’exdiputada convergent lleidatana Àngels Ponsa, actualment directora general de Creació, Acció Territorial i Biblioteques de la Generalitat.

A la presa de possessió de Sàmper i Tremosa –Ponsa ho farà dimarts–, Torra va asseverar que la remodelació respon a la necessitat de “reforçar” departaments clau per a la gestió de la pandèmia, que podria descontrolar-se aquesta tardor: “Això no va de noms ni d’individualitats”, va assegurar. Si bé Torra assenyala la pandèmia com la seua principal preocupació, en l’horitzó més proper també hi ha la seua possible inhabilitació, ja que la vista del seu recurs al Tribunal Suprem té lloc el proper 17 de setembre.

Si decideix convocar eleccions abans de ser inhabilitat aquesta tardor, la cita electoral podria penjar d’un fil en funció de la situació sanitària a Catalunya en aquell moment –com ja va passar al País Basc i Galícia– i, si decideix no convocar-les, al Palau no descarten que el procés judicial de confirmació o no de la condemna a any i mig d’inhabilitació s’hagi d’ajornar per culpa d’una eventual expansió de la pandèmia. En tot cas, la remodelació exprés del Govern allunya més horitzó d’unes eleccions.

ERC ha sortit indemne de la crisi de govern, però Torra ha ofert al vicepresident, Pere Aragonès, que proposi canvis, a la qual cosa el també coordinador d’Esquerra li ha respost que no té pensat substituir cap dels consellers de la seua formació. Aragonès no va fer ahir declaracions públiques, però sí que va parlar el portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, que va recriminar a Torra que traslladi al Govern la “guerra civil interna” en la qual estan immerses JxCat i el PDeCAT.

I és que el Partit Demòcrata, després de la ruptura amb la JxCat de Carles Puigdemont, ha vist com aquest dijous queia fulminada l’única consellera que retenia en el Govern, la fins ahir titular d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón. Una consellera ben valorada dins del PDeCAT –es perfila com a possible candidata electoral– i que, en una carta, ha admès que la seua sortida és “dolorosa”, perquè s’interromp de forma “abrupta” el seu treball, quan bregava amb la crisi econòmica derivada de la Covid-19 i la marxa de Nissan, entre altres assumptes. Per al PDeCAT, la destitució de Chacón suposa una “purga política” en el marc d’“una operació per fer desaparèixer el Partit Demòcrata de les institucions”, segons el portaveu de la formació, Marc Solsona, després d’una reunió d’urgència de l’executiva liderada per David Bonvehí.

Amb Buch, Torra mantenia una mala relació arran dels xocs de Mossos i manifestants en les protestes per la sentència del procés.

Torra es dirigeix als ja consellers Ramon Tremosa i Miquel Sàmper davant del vicepresident Aragonès.

Torra es dirigeix als ja consellers Ramon Tremosa i Miquel Sàmper davant del vicepresident Aragonès.PAU CORTINA/ACN

tracking