SEGRE

POLÍTICA

Puigdemont rememora la seua detenció a Alemanya

"Catalunya no es pot rendir"

Puigdemont rememora la seua detenció a Alemanya

Puigdemont rememora la seua detenció a AlemanyaEFE/EPA/OLIVIER HOSLET/Archivo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont ha revelat que després de ser detingut a Alemanya el 25 de març de 2018, abans de passar la seua primera nit a la presó, va escriure a mà en comissaria un missatge dirigit als catalans en què era categòric: "Passi el que passi, Catalunya no es pot rendir".

Així ho detalla Puigdemont en el segon volum de les seues memòries, titulat "La lluita en l’exili", del qual aquest dissabte publica un avanç editorial el diari El Punt Avui, el director del qual Xevi Xirgo és l’autor del llibre al costat de l’expresident català.

Després de la seua sortida d’Hèlsinki (Finlàndia), el 23 de març, on va pronunciar una conferència, Puigdemont i el seu equip van estar més de 24 hores seguides conduint de forma ininterrompuda i, després de canviar de cotxe a Estocolm i passar per Malmoe (Suècia), van entrar a Dinamarca per Kolding i d’allà van creuar fins a Alemanya, on finalment van ser detinguts poc després d’entrar en una autopista en municipi de Schuby.

Puigdemont detalla en les seues memòries que els policies alemanys no li van llegir els seus drets ni li van obrir cap fitxa policial, que semblaven "incòmodes" amb el seu arrest i que, abans que li diguessin que hauria de passar la nit a la presó, a l’espera que li interrogués la jutgessa, va demanar en comissaria paper i bolígraf per escriure un missatge dirigit als catalans.

"L’únic culpable d’aquesta anomalia democràtica que porta a presons, exili i detencions de legítims representants escollits democràticament és un Estat espanyol cada vegada més autoritari", va escriure Puigdemont que va sentenciar: "Passi el que passi, Catalunya no es pot rendir. Sota cap concepte, tampoc el de la repressió i l’ús de la violència policial extrema".

Puigdemont es va guardar l’escrit a la butxaca i poc després un policia li va comunicar que hauria de passar la nit a la presó de Neumunster, fins, que l’endemà li interrogués la jutgessa.

Relata l’expresident que va viure aquelles hores com si fos una pel·lícula i no li estigués passant a ell: el van fer despullar i li van donar la mateixa roba de color verd que a la resta de presos: "és com un uniforme de color verd", una "roba barata i lletja, molt utilitzada però confortable", va escriure aquella nit, també de pròpia mà, ja a la cel·la "individual, senzilla i estàndard" en què hi va haver.

L’endemà, després de declarar davant de la jutgessa, aquesta va acordar mantenir-lo a presó provisional fins que l’audiència territorial de Schleswig resolgués sobre la seua extradició a Espanya. "Vull que sàpiga -assegura Puigdemont que li va dir la jutgessa- que és una decisió molt provisional".

En tornar a la presó, que va estar dotze dies fins que va quedar en llibertat provisional, un funcionari li va dir a Puigdemont, segons la seua versió: "Que sàpiga que estic passant molta vergonya. Vostè no hauria de ser aquí. I si el meu govern em demanés la meua opinió, cosa que no farà, els diria que vostè ha d’anar-se’n cap a Bèlgica", com finalment va passar.

tracking