SEGRE

PROCÉS TRIBUNALS

El Govern deixa en mans de Torra la resposta a la possible inhabilitació

ERC pressiona JxCat a pactar una estratègia per si el Suprem confirma la condemna || La CUP aposta per una presidència simbòlica i l'oposició reclama eleccions

El Govern deixa en mans de Torra la resposta a la possible inhabilitació

El Govern deixa en mans de Torra la resposta a la possible inhabilitacióACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Quan falta poc més d’una setmana perquè el Tribunal Suprem decideixi si confirma o no la inhabilitació per desobediència imposada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) al president de la Generalitat, Quim Torra, la portaveu del Govern i consellera de la Presidència, Meritxell Budó, va deixar en mans del mateix cap de l’Executiu la resposta davant la resolució judicial. Per la seua banda, ERC va apressar JxCat a pactar una estratègia comuna per si es confirma la inhabilitació de Torra i la CUP va apostar per mantenir-lo en el càrrec com a president simbòlic. En canvi, l’oposició va instar a convocar eleccions.

Així, Budó va manifestar que “és el president el que ha de decidir l’estratègia en cas d’inhabilitació”. “Torra parla amb moltes persones i esperarem a veure què resol el Suprem perquè hi ha diversos escenaris oberts”, va indicar. D’altra banda, Eduard Pujol, portaveu de JxCat al Parlament, es va mostrar “convençut” que la rèplica a la possible inhabilitació del president serà “la que toqui” i es produirà “quan toqui”. En canvi, el seu homòleg a les files d’ERC, Sergi Sabrià, i el líder dels republicans, Oriol Junqueras, van apressar els de Carles Puigdemont a explorar una estratègia comuna per evitar discrepàncies entre els socis al Govern que puguin entorpir el seu funcionament. Arran d’això, Sabrià no es va mostrar del tot convençut amb l’opció que estudia la CUP per mantenir Torra al capdavant de la Generalitat encara que sigui finalment inhabilitat. Els cupaires aposten per la via Venturós, denominada així perquè ja es va aplicar amb motiu de la inhabilitació de l’alcaldessa de Berga, Montse Venturós. Consistiria en el nomenament d’un nou president de iure que seguiria les ordres de Torra, que seria el mandatari de facto. Sabrià va advertir que no sap si aquesta solució “és la millor”. Davant d’aquest escenari, l’oposició va exigir a Torra que convoqui eleccions i van coincidir a criticar els plans de la Generalitat perquè el president segueixi al comandament “simbòlicament”. “Això és un altre disbarat al circ dels disbarats”, va dir Nacho Martín, de Cs.

Junqueras defensa al seu nou llibre, que firma amb Rovira, que el diàleg és l’única via possible

El president del Govern central, Pedro Sánchez, va insistir ahir a resoldre el conflicte català per “cursos polítics”. En l’inici del curs polític al Senat, va admetre que “no serà fàcil, però “el compromís del Govern d’Espanya segueix indeleble”. El PP va titllar d’“indigne” que el PSOE accepti la “taula de la ruptura” i Ciutadans es va marcar com a meta que els independentistes “no pintin res” en la governabilitat d’Espanya.

Amb tot, l’actitud de atansa ERC a la negociació dels pressupostos de l’Estat per al 2021, segons va admetre el portaveu de la formació al Congrés, Gabriel Rufián. El republicà va alertar, no obstant, que serà difícil arribar a un pacte si el diàleg no avança i si Moncloa busca el suport de Ciutadans per als comptes. Arran d’això, el líder dels republicans, Oriol Junqueras, va insistir, en un vídeo gravat per a la presentació del llibre que ha escrit amb la seua número dos, Marta Rovira, que la via dialogada que defensa ERC és l’única possible perquè “no hi ha dreceres”. Per la seua part, la consellera de Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, va exigir a Moncloa que no imposi “vetos” a l’autodeterminació i a l’amnistia en l’ordre del dia de la segona reunió de la taula de diàleg entre la Generalitat i el Govern central, que se celebrarà en els propers dies a Barcelona. “Sé que defensaran l’autodeterminació i l’amnistia, nosaltres, l’agenda del retrobament”, va replicar Sánchez.

La lleidatana Àngels Ponsa ja ocupa la conselleria de Cultura La lleidatana Àngels Ponsa va prendre ahir possessió com a nova consellera de Cultura en substitució de la cessada Mariàngela Vilallonga. Ponsa, que va ser designada la setmana passada pel president, Quim Torra, es va comprometre a treballar per fer de la cultura “un bé essencial”. Així mateix, va subratllar que és un “espai segur”. D’altra banda, el nou conseller d’Interior, Miquel Sàmper, va cessar el número dos del departament, Brauli Duart, en el càrrec des del 2018, i va nomenar al seu lloc Elisabeth Abad.

tracking