SEGRE

El Congrés deroga el decret sobre els romanents municipals

Una vista del ple d'aquest dijous.

Una vista del ple d'aquest dijous.Congreso de los Diputados

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Congrés dels Diputats ha derogat aquest dijous el decret llei dels romanents municipals que havia aprovat prèviament el Govern espanyol, ja que ha rebut el rebuig de tota l’oposició. La votació ha ofert 156 vots a favor; tots els altres vots han estat en contra, fins 193, i no s’han registrat abstencions. És el primer decret llei de l’Executiu de coalició que tomba el Congrés.

PSOE i Unidas Podemos sumen 155 escons, per la qual cosa s’ha produït un vot a favor més. Entre els diputats que han votat presencialment, 143, no s’ha produït cap error que expliqui aquest vot.

Com que els altres (207) han emès el seu vot per via telemàtica, no pot saber-se l’opció que han triat.

Tanmateix, durant el debat han recalcat el seu vot negatiu el PP, Vox, ERC, JxCat, Compromís, BNG, PNB, EH Bildu, Coalició Canària, UPN, la CUP, Fòrum, Nova Canàries i PRC.

Cap diputat de Más País no ha pres la paraula, però fonts del partit han transmès que s’han decantat pel no. Només queda saber, per tant, la decisió de Teruel Existe. Efe ha contactat amb fonts d’aquesta formació per saber el seu vot, sense rebre resposta.

El dels romanents municipals el primer decret llei del Govern de coalició que no avala el Congrés ni el tramitarà per modificar la seua redacció.

La vicepresidenta primera, Carmen Calvo, ahir dimecres, va xifrar en 27 els decrets llei que el Govern central havia portat al Congrés. El dels romanents municipals és el primer en quedar derogat, és a dir, sense efecte.

És, a més, el cinquè de la democràcia en córrer aquesta sort: el 1979, el 2006, el 2017 (el dels estibadors) i el 2019 (per regular els lloguers d’habitatges) es localitzen els únics precedents.

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, encarregada aquest dijous de defensar el decret llei, ha deixat clar que després de la derogació no hi haurà més propostes. Ha citat als grups de l’oposició a què siguin ells els que posin un text a sobre de la taula.

Gairebé tots els grups han demanat al Govern que desenvolupi una alternativa per negociar-la l’abans possibles.

tracking