SEGRE

POLÍTICA

La llei d'eutanàsia segueix endavant després de rebutjar el Congrés el veto de PP i Vox

La proposta legislativa del PSOE per regular l’eutanàsia seguirà la seua tramitació parlamentària després que el ple del Congrés hagi rebutjat aquest dijous les esmenes a la totalitat del PP i Vox

Pedro Sánchez durant una de les intervencions ahir al Congrés dels Diputats.

Pedro Sánchez durant una de les intervencions ahir al Congrés dels Diputats.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La proposta legislativa del PSOE per regular l’eutanàsia seguirà la seua tramitació parlamentària després que el ple del Congrés hagi rebutjat aquest dijous les esmenes a la totalitat del PP i Vox en les quals proposaven com a alternativa una llei basada en les cures pal·liatives.

Amb 203 vots en contra, 143 a favor i 2 abstencions al text del PP i 204 vots en contra, 143 a favor i 1 abstenció al de Vox, les esmenes a la totalitat presentades per ambdós partits han estat rebutjades en el ple del Congrés dels Diputats, pel que la llei d’eutanàsia presentada pel PSOE seguirà el seu curs i, després de l’acabament del termini per a la presentació d’esmenes parcials el 16 de setembre, es constituirà la ponència encarregada de donar forma a la iniciativa.

El PP i Vox han defensat aquest dijous les seues alternatives a la proposta del PSOE basades en una llei de cures pal·liatives, la qual cosa ha estat criticat per la diputada socialista María Luisa Carcedo, que ha assenyalat la contradicció d’ambdues propostes, en no tenir res a veure amb la llei d’eutanàsia.

"Saben que no aporten res nou: les cures pal·liatives són a la cartera comuna de serveis des de 2006, i des de 2010 hi ha una estratègia de cures pal·liatives", ha assegurat Carcedo, que ha criticat que les propostes de PP i Vox només busquen "confondre el debat".

Des del PP, José Ignacio Echániz ha defensat la proposada del seu partit, una llei de garantia i universalització de les cures pal·liatives, que, segons ha denunciat, no estan garantits per a la totalitat dels pacients que el necessiten a Espanya, i ha advertit que és "una obscenitat" que es debati una llei d’eutanàsia sense que es tinguin resolts les cures pal·liatives.

En aquest sentit, ha assegurat que on es garanteix aquesta assistència medica, els candidats al suïcidi assistit "pràcticament desapareixen" i ha defensat que el seu text permet legislar sobre drets i garanties per morir dignament.

Així, la proposta del PP recull pràctiques com la sedació pal·liativa, el dret a rebre tractaments personalitzats al domicili, habitacions individuals i acompanyament de familiars i pròxims als hospitals i permisos laborals per als familiars cuidadors.

Echániz, que ha retret al PSOE el seu canvi de postura i "el seu lliscament als postulats radicals de Podemos", ha recordat que aquest partit va votar en contra de l’eutanàsia fa 3 anys. "Per què abdica el PSOE i renúncia a la seua posició històrica per defensar ara el suïcidi assistit si no hi ha una demanda social", ha preguntat.

I li ha criticat també que ho facin "en un moment en què desenes d’ancians han perdut la vida sols", com a conseqüència de la pandèmia de la COVID-19.

Les morts esdevingudes en les residències de majors durant aquests mesos han servit també a Vox per denunciar l’actitud del Govern, que han acusat de "sedar amb morfina" les persones grans en lloc de portar-los a l’UCI per intentar salvar-les la vida.

Després de defensar la proposta d’una llei de cures pal·liatives que incrementi les unitats assistencials i el nombre de professionals per donar cobertura a les 225.000 persones que cada any necessiten aquests serveis, davant els 65.000 que els reben, la diputada de Vox María Ruiz ha acusat l’Executiu d’optar pel camí "més fàcil i barat, com si la vida tingués un preu".

Ruiz creu que la llei d’eutanàsia converteix els metges en botxins i, davant de les crítiques per intentar retardar l’aprovació de la norma, ha assegurat que el seu partit provocarà aquest retard "totes les (vegades) que faci falta".

Així, davant la llei del PSOE, Vox planteja una "llei de vida" que busca una mort digna, el suport al malalt i a la seua família, així com oferir ajuts perquè les persones que es troben al final de la seua vida no tinguin dolor ni se sentin una càrrega.

La majoria de grups ha criticat la intenció de PP i Vox d’intentar confondre barrejant les cures pal·liatius amb l’eutanàsia. "Es tornen a equivocar i ja van tres vegades. Volen confondre, no és el mateix cures pal·liatives i eutanàsia, però això ja ho saben vostès. I el problema és que, sent coses diferents i ambdues necessàries, volen respondre només amb una d’elles", ha lamentat el diputat del PNB Joseba Andoni Aguirretxea.

Des de Ciudadanos, Sara Giménez ha opinat que garantir les cures pal·liatives és una cosa fonamental, però que no és incompatible amb l’eutanàsia, i s’ha mostrat partidària que el text del PSOE segueixi la seua tramitació en el Congrés per poder debatre sobre ell i millorar-lo.

La diputada d’UP Rosa María Medel ha acusat el PP i Vox de "criminalitzar" el que demana ajuda per morir i de jutjar aquelles persones que no pensen com ells, mentre que des de Bildu, Iñaki Ruiz de Pinedo ha denunciat que les esmenes a la totalitat busquen presentar un "fals dilema".

L’exministra de Sanidad María Luisa Carcedo ha lamentat que sigui la tercera vegada que aquest debat es produeix. "Sembla una gincama, contínuament saltant obstacles, mentre molts espanyols estan esperant que s’aprovi i milers d’ells estan patint en contra de la seua voluntat".

La proposta del PSOE defineix les condicions en les quals es pot sol·licitar aquesta ajuda i també assegura la garantia jurídica de com s’ha d’aplicar de forma correcta.

tracking