SEGRE

ESTADÍSTICA ANÀLISI

Els preus acaben l'agost un 0,8% per sota de l'any 2019

A Lleida i Catalunya, mentre que a l'Estat el retrocés és de mig punt || La inflació suma cinc mesos en negatiu

Imatge de l’Eix Comercial de Lleida el mes passat.

Imatge de l’Eix Comercial de Lleida el mes passat.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els preus van caure un 0,8% a l’agost en taxa interanual tant a Lleida com a Catalunya, mentre que en la mitjana estatal el retrocés es va limitar a un 0,5%. Es tracta d’una dècima menys que el mes anterior, a causa de l’encariment de l’electricitat, amb la qual cosa la inflació va encadenar cinc mesos de taxes negatives llastat per la pandèmia de la Covid-19.

Segons l’índex de preus de consum (IPC) que va difondre ahir l’Institut Nacional d’Estadística (INE), les caigudes mensuals més grans a Lleida van correspondre a la roba i el calçat (-0,4%) en plena campanya de rebaixes i les begudes alcohòliques i tabac (-0,3%). En el balanç dels últims dotze mesos, el retrocés més fort es dóna en el cas de l’habitatge, l’aigua, l’electricitat, el gas i altres combustibles (-5,1%), seguits del transport (-4,7%) i el lleure, i la cultura (-1,7%), un dels grans damnificats per les mesures per a la contenció del coronavirus, juntament amb altres activitats com la restauració o el comerç.

Els béns i serveis més utilitzats per les famílies s’han encarit un 1,7% en dotze mesos

Pel que respecta al cas de l’Estat, en la moderació de l’agost destaca el comportament del grup d’habitatge, la caiguda de preus del qual va baixar al 2,7 %, a causa de l’encariment de l’electricitat que fa un any s’abaratia.

Dins del sector del transport, els preus van moderar la caiguda al 4,4%, per l’encariment dels carburants i lubricants, que mostrava un impuls a l’alça frenat per l’abaratiment del transport aeri de passatgers. A la baixa dels preus va anar el sector del lleure i cultura, amb uns preus que van accelerar el descens al 2,1% a causa del menor increment dels paquets turístics.

L’INE també va publicar ahir els preus dels béns i serveis Covid-19, un indicador creat per analitzar l’evolució dels productes més consumits per les llars durant la pandèmia. Inclouen alimentació, begudes, tabac, neteja o productes farmacèutics i es van encarir un 1,7 per cent a l’agost, una dècima menys, pel menor abaratiment de fruites, i de la llet, formatge i ous.

tracking