SEGRE

POLÍTICA PROCÉS

ERC i JxCat tornen a exhibir les diferències malgrat la petició d'unitat durant la Diada

Aragonès insisteix a pactar una resposta a la possible inhabilitació de Quim Torra || Elsa Artadi respon que l'acord ha d'exhibir-se en “tots els temes” i ser consensuat “a través del respecte”

L’entrada a la seu d’Òmnium a Barcelona amb els vidres destrossats i marques de cremades.

L’entrada a la seu d’Òmnium a Barcelona amb els vidres destrossats i marques de cremades.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’endemà de l’estirada d’orelles de les entitats sobiranistes ANC i Òmnium Cultural als partits independentistes perquè aparquin les diferències i busquin una proposta estratègica conjunta per culminar amb el procés, el vicepresident del Govern i dirigent d’ERC, Pere Aragonès, va estendre la mà a JxCat per acordar la resposta a una possible inhabilitació del president, Quim Torra, com a “primer pas” per pactar una estratègia conjunta de l’independentisme.

Durant un acte de presentació del llibre Tornarem a vèncer dels líders d’ERC Oriol Junqueras i Marta Rovira a Manresa, Aragonès va assegurar que compartia la demanda d’unitat llançada per l’ANC i Òmnium durant la Diada i va insistir que davant d’una eventual inhabilitació del president, cal deixar de banda els “simbolismes” i emprendre mesures que siguin “realistes” i “aplicables”. Malgrat que la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, va subratllar dimarts passat que la decisió sobre com respondre al Tribunal Suprem l’ha de prendre personalment el mateix Torra, Aragonès va insistir que “la ciutadania no ens perdonaria que, davant d’una agressió d’aquesta magnitud, l’independentisme l’acabés gestionant des dels retrets”. Així mateix va advocar per convocar eleccions abans de la possible inhabilitació, a fi d’evitar que “el país estigui en una situació d’interinitat durant sis mesos”.

Josep Costa respon a l’ANC i Òmnium: “No ens demaneu unitat, demaneu-nos que fem la independència”

Les declaracions d’Aragonès les va respondre la vicepresidenta de JxCat, Elsa Artadi, que va replicar a ERC que la unitat estratègica de l’independentisme ha de ser “en tots els temes” i no només amb la possible inhabilitació. Així mateix va afegir que no entén com “demanen acords i alhora reclamar eleccions ja”. En aquest sentit va criticar que “l’estratègia unitària ha de decidir-se entre tots i no a través d’exigències ni xantatges públics” sinó “a través del respecte”.

Per la seua part, el vicepresident primer del Parlament, Josep Costa, una de les veus més destacades de JxCat i crítica amb Esquerra, va respondre a les entitats sobiranistes que no “ens demaneu unitat, demaneu-nos que fem la independència”. Això va derivar en una picabaralla amb la diputada d’ERC Jenn Díaz, que va recordar a Costa un missatge de fa un any en què deia: “Si la unitat d’acció és necessària per fer efectiva la independència, cal entendre que qui no vol la unitat tampoc té com a prioritat la independència.”

Òmnium Cultural denuncia un atac a la seua seu aquest divendres Òmnium Cultural va denunciar ahir que la seua seu nacional, al carrer Diputació de Barcelona, va ser víctima d’un atac que va provocar diverses destrosses durant la celebració de la Diada de Catalunya. Segons va explicar l’entitat, van trencar els vidres de la porta i van provocar un petit incendi a l’entrada. A través d’un comunicat, el vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri, va assegurar que no es deixaran intimidar i va advertir que cap agressió no farà que l’entitat renunciï “al dret a l’autodeterminació i a la petició d’amnistia per a tots els represaliats”. Així mateix també va lamentar que durant la celebració de la Diada hi hagués pels carrers “grups d’extrema dreta que campaven amb total impunitat”.

tracking