SEGRE

AGRICULTURA BALANÇ

La renda agrària creix un 5,4% el 2019 i recobra els nivells del 2007

A Catalunya, gràcies als preus “molt favorables” del porcí, segons Agricultura || Davant de la crisi de resultats agrícoles en sectors com el cereal o l'oli

Imatge d’arxiu de l’interior d’una explotació porcina de la demarcació de Lleida.

Imatge d’arxiu de l’interior d’una explotació porcina de la demarcació de Lleida.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La renda agrària de Catalunya es va situar el 2019, a preus corrents, en 1.971,7 milions d’euros, un 5,4% més que el 2018, segons el balanç publicat ahir per la conselleria d’Agricultura. D’aquesta forma, va recuperar els nivells previs a la crisi financera del 2008, superant el volum del 2007 i quedant-se a prop del del 2006. Mentrestant, el nivell de renda agrària real, tenint en compte la inflació, es va quedar en els 1.734,7 milions d’euros, un 3,42% més que el 2018.

El repunt d’aquest indicador, d’acord amb el departament que encapçala Teresa Jordà, es va deure als preus dels productes ramaders, en especial del sector porcí. Així és que, com ja va avançar SEGRE, en un dels principals sectors de producció ramadera de la província de Lleida, com és el del porc, els preus van augmentar un 18,65%. “Van ser uns preus molt favorables”, va subratllar Agricultura, que va xifrar en 234,76 milions d’euros la injecció que va suposar al sector ramader la pujada de cotitzacions en el porcí. Arran d’això, també va ser el sector del porcí el que va decantar la balança de la renda agrària catalana el 2018. Però en aquest exercici el valor de la producció porcina va disminuir gairebé un 9,4%, de forma que, finalment, la renda agrària va retrocedir un 0,77% en comparació amb el 2017. “És un sector determinant”, va apuntar el departament d’Agricultura.

Al contrari, els preus van caure en els sectors agrícoles, amb una disminució generalitzada del 4,91%.

Els sectors del cereal i de l’oli d’oliva van experimentar un descens de la producció física del 20,93% i del 39,81%, respectivament, i els preus del segon van disminuir a més un 25,72%. Una caiguda similar, del 28,38%, es va produir al sector del raïm. En el cas de la fruita seca, en canvi, hi va haver un augment de 24,76 milions d’euros respecte a l’exercici anterior.

Amb tot, la conselleria d’Agricultura va concloure que el 2019 va ser un any “positiu” per a la renda agrària, gràcies també a l’escenari “favorable” quant al valor de les subvencions i el descens de la despesa en la quantitat física dels aliments per al bestiar.

tracking