SEGRE

PROCÉS PARTITS

L'independentisme arriba dividit a l'inici del debat de política general

La resposta a la possible inhabilitació de Torra i la crisi entre JxCat i el PDeCAT enfronten el sobiranisme || La Moncloa, oberta a reprendre la taula “immediatament”

El president Torra i el vicepresident Aragonès, al Parlament.

El president Torra i el vicepresident Aragonès, al Parlament.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els partits independentistes encaren avui dividits la primera sessió del debat de política general al Parlament. La resposta davant d’una possible inhabilitació del president, Quim Torra, per desobediència en el cas dels llaços grocs, juntament als desacords entre JxCat i el PDeCAT, abonen l’enfrontament a la part sobiranista de l’hemicicle de la Ciutadella.

Lluny de desescalar les discrepàncies i els retrets entre les faccions independentistes de cara a aquesta cita parlamentària, JxCat, ERC i la CUP van insistir ahir en les seues posicions de partida sobre què ha de fer el president si el Tribunal Suprem confirma la seua inhabilitació en els propers dies. D’aquesta forma, la portaveu del Govern, Meritxell Budó, de JxCat, va afirmar que Torra no parlarà sobre la seua situació judicial en el debat perquè fer-ho equivaldria a “normalitzar la repressió”. Així mateix, va criticar que ERC i els cupaires busquin sortides per al president en cas d’inhabilitació quan els tribunals encara no han dictat sentència. I és que el líder dels republicans al Congrés, Gabriel Rufián, i també el vicepresident, Pere Aragonès, van insistir en la necessitat d’acordar una “posició comuna” davant la “més que probable” inhabilitació de Torra. En aquest sentit, va reclamar fixar la data de les eleccions.

En això mateix va insistir la secretària general d’ERC, Marta Rovira. “Ni l’independentisme ni el país no es mereixen 6 o 8 mesos de desgovern. Si us plau, pactem la data de les eleccions”, va manifestar des de Suïssa. Rovira va coincidir d’aquesta forma amb el diagnòstic dels comuns i el PSC, que ahir van reclamar de nou una convocatòria electoral. Així mateix, la dirigent d’ERC va lamentar saber més de les decisions de JxCat per la premsa que a través de les reunions amb els seus dirigents.

Per la seua part, la CUP va traslladar dilluns en sengles reunions amb els juntistes i els republicans la seua aposta per la via Venturós, utilitzada per l’alcaldessa de Berga, Montse Venturós, fa un parell d’anys, i que consistiria a mantenir Torra com a president de facto i col·locar-ne un altre de iure que estigués a les seues ordres.

En paral·lel, i respecte a la pugna entre JxCat i el PDeCAT, l’expresident Artur Mas, que dilluns va anunciar que es queda a la formació de David Bonvehí, va confiar a poder reconduir la situació i que ambdós partits es presentin units a les eleccions. Mas, que va admetre haver-se vist amb Pedro Sánchez a la Moncloa abans de la sentència de l’1-O, també va lamentar la possible inhabilitació de Torra.

Així mateix, la vicepresidenta primera de l’Executiu central, Carmen Calvo, va dir estar disposada a convocar “immediatament” la segona reunió de la taula de diàleg amb Catalunya.

La CUP ofereix a David Fernàndez liderar la candidatura electoral L’exdiputat de la CUP David Fernàndez torna a sonar com a candidat dels anticapitalistes a la presidència de la Generalitat en les eleccions al Parlament. Segons han publicat diversos mitjans digitals, Fernàndez estaria ben vist pels cupaires per contribuir que la formació recuperi el terreny perdut en un moment d’inflexió en el procés i en el moviment independentista.

tracking