SEGRE

PROCÉS TRIBUNALS

Torra descarta convocar eleccions i creu que és “irresponsable” voler inhabilitar-lo ara

Exigeix a Sánchez una rectificació “urgent” i qualifica d'“esperpèntic” el procés del Suprem en contra seu || Fiscalia i ultradreta insisteixen que el president va desobeir, i els magistrats ja deliberen

Torra, Aragonès i Budó, ahir, a l’arribar al Suprem per a la vista pel cas dels llaços grocs.

Torra, Aragonès i Budó, ahir, a l’arribar al Suprem per a la vista pel cas dels llaços grocs.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Quim Torra, va assegurar ahir que no convocarà eleccions anticipades a Catalunya malgrat la possibilitat que el Tribunal Suprem confirmi la seua inhabilitació per desobediència. En una compareixença des de Madrid al final de la vista davant dels magistrats de l’alt tribunal que tenen a les mans el futur de la prefectura de l’administració catalana, el president va acusar l’Estat d’“irresponsabilitat” per provar d’apartar-lo en plena pandèmia del seu càrrec. “Si l’Estat espanyol arriba al punt de la irresponsabilitat més absoluta inhabilitant-me, només hi haurà un culpable: ell. No seré jo qui en aquest moment tan crític per al país l’aboqui a una carrera electoral irresponsable que paralitzaria l’administració a Catalunya”, va sentenciar Torra, que va entrar al Suprem entre aplaudiments de representants de les formacions i entitats independentistes.

Després d’assegurar que ha estat víctima d’un procés judicial “aberrant i esperpèntic”, va remarcar que seguirà com a president “fins a l’últim segon” per lluitar contra la Covid perquè és el seu “deure”. “Tinc la impressió que una pancarta demanant la llibertat dels presos polítics i el retorn dels exiliats és molt més important per a l’Estat espanyol que la lluita d’un president i el seu Govern contra la pandèmia i la crisi econòmica més gran dels últims anys”, va concloure.

I és que la defensa del president va censurar durant la vista que es remeni la inhabilitació de Torra “per tres paraules en una pancarta”. En aquest sentit, l’advocat Gonzalo Boye va emmarcar el missatge en la llibertat d’expressió i va afirmar que el president va ser condemnat pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per formar part d’una “minoria nacional”. A més, va instar els cinc magistrats a consultar el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) abans d’adoptar una resolució. D’aquests, tres van formar part del tribunal que va condemnar la cúpula de l’1-O.

En canvi, la Fiscalia i els ultres de Vox van demanar al Suprem que confirmi la condemna imposada pel TSJC. Així, els dos van coincidir que el president de la Generalitat està obligat a acatar les ordres de la Junta Electoral durant el període de les eleccions. “Torra va infringir la llei i això ha de tenir les seues conseqüències”, va manifestar Marta Castro, representant dels ultradretans. El Ministeri Públic, per la seua part, va defensar que, si bé la Junta Electoral no és superior jeràrquicament al president, sí que és la màxima autoritat en període electoral.

Torra, Aragonès i Budó, ahir, a l’arribar al Suprem per a la vista pel cas dels llaços grocs.

Torra, Aragonès i Budó, ahir, a l’arribar al Suprem per a la vista pel cas dels llaços grocs.EFE

tracking