SEGRE

PROCÉS NEGOCIACIÓ

Budó alerta que la via dialogada perillarà si Torra acaba inhabilitat

Moncloa dóna per fet que el Suprem confirmarà la condemna del president i entreveu eleccions || Cs aposta ara per una nova investidura per evitar la “paràlisi”

El president Torra i el vicepresident Aragonès, ahir, amb el líder de Pimec, el lleidatà Josep Gonzàlez.

El president Torra i el vicepresident Aragonès, ahir, amb el líder de Pimec, el lleidatà Josep Gonzàlez.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La portaveu del Govern, Meritxell Budó, va advertir ahir que el futur de la taula de diàleg entre Catalunya i Espanya perilla si el Tribunal Suprem acaba per confirmar la condemna d’inhabilitació que penja sobre el president de la Generalitat, Quim Torra, per no haver retirat els llaços grocs dels edificis del Govern abans del període electoral de les generals del 28 d’abril de l’any passat. Mentre cinc magistrats de l’alt tribunal continuen deliberant si avalen o no la resolució dictada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), la també consellera de Presidència va arremetre contra la vicepresidenta primera del Govern central, Carmen Calvo, que fa uns dies va apostar per excloure Torra de la taula en cas que sigui inhabilitat. Budó, en aquest sentit, va subratllar que els representants de la part catalana els designa la Generalitat.

I és que a La Moncloa ja donen per fet que el Suprem confirmarà la condemna del president. Així ho va manifestar ahir mateix el ministre de Sanitat, Salvador Illa, que va dir que “preveuen eleccions, que és el que dicta el sentit comú, perquè ningú està per sobre de la llei”. El també secretari d’Organització del PSC va afegir que hauria preferit que convoqués els comicis Torra, però que si no ho fa hi ha mecanismes alternatius per cridar a les urnes. Malgrat tot, la portaveu de l’Executiu central, María Jesús Montero, va insistir que estan disposats a convocar la segona reunió de la taula, encara que va apuntar que, primer, s’han de posar d’acord els socis a la Generalitat.

Torra va avui a una vista al TSJC per una altra causa en contra seu per no retirar els llaços abans del 10-N

En paral·lel, la CUP va insistir en la necessitat que l’independentisme acordi una data per a les eleccions. Al contrari, Ciutadans es va desmarcar d’aquesta possibilitat i va apostar per presentar un candidat a una eventual sessió d’investidura per evitar mesos de “paràlisi” a l’administració catalana. Tot plegat, mentre segueix el debat sobre la reforma del delicte de sedició. Montero es va comprometre ahir a tirar-la endavant, però no va detallar terminis. Des de Ciutadans, hi van manifestar rebuig perquè, al seu entendre, es fa pensant en els líders independentistes empresonats. Budó, en canvi, va afirmar que s’ha de derogar el delicte de sedició i aprovar una amnistia per als presos, i l’expresident Artur Mas va admetre que la reforma de la sedició és “millor que res”. “Penso que ERC defensa el que jo defensava fa anys”, va afegir.

tracking