SEGRE

PROCÉS PARTITS

Junqueras desconfia dels indults i JxCat els veu un “ganxo” per negociar els pressupostos

La Moncloa insisteix a deslligar de les converses sobre els comptes la tramitació d'aquesta mesura de gràcia || Els lletrats confien a Torrent la potestat d'activar el rellotge electoral si Torra és inhabilitat

Junqueras, durant un acte per la llibertat dels líders condemnats per l’1-O, a finals de juliol.

Junqueras, durant un acte per la llibertat dels líders condemnats per l’1-O, a finals de juliol.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’independentisme va tornar ahir a manifestar els seus dubtes sobre un possible indult de la cúpula del procés, després que el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, anunciés dimecres que el Govern central ha iniciat els tràmits per decidir si concedeix o no aquesta mesura de gràcia als líders condemnats per l’1-O. I és que l’opció defensada pels independentistes perquè recobrin la llibertat és l’amnistia. Així ho va reiterar ahir Oriol Junqueras, president d’ERC i que és el dirigent al qual el Tribunal Suprem va imposar una pena major pels fets de la tardor del 2017 a Catalunya. “Som innocents i la nostra opció és l’amnistia”, va assenyalar, i va afirmar que l’anunci de la tramitació dels indults “només evidencia que el Regne d’Espanya segueix ancorat en el passat”. Així mateix, va advertir que la reforma de la sedició i de la rebel·lió és “poc adequada perquè no dóna solució a milers d’encausats, acusats de posar urnes”.

També va carregar contra els indults la portaveu de JxCat al Congrés, Laura Borràs, va sospitar que les paraules del ministre Campo són un “ganxo” per afavorir la negociació dels pressupostos de l’Estat per a l’any que ve. Arran d’això, tant el mateix Campo com la ministra de Treball, Yolanda Díaz, van desvincular els indults de les converses per aprovar els comptes. Díaz va subratllar, en aquest sentit, que l’objectiu del Govern central és trobar una sortida dialogada. Per la seua part, Campo va refredar les expectatives d’una reforma del Codi Penal per retocar la sedició i la rebel·lió i va dir que no es farà “en el curt termini”. Amb tot, el portaveu d’Unides Podem al Congrés, Pablo Echenique, i el primer tinent d’alcalde de Barcelona, el socialista Jaume Collboni, van aplaudir la possibilitat que hi hagi indults perquè l’empresonament és un “obstacle” per al diàleg.

Paral·lelament, els lletrats de la Generalitat van determinar que, en cas que el president, Quim Torra, sigui inhabilitat pel cas dels llaços, la potestat per activar el rellotge electoral recaurà en el president del Parlament, Roger Torrent, segons va avançar el diari Ara. Això permetria a JxCat i Esquerra Republicana donar-se temps per fixar la data dels comicis perquè Torrent podria demorar l’inici del compte enrere setmanes o mesos.

En un altre ordre de coses, Cs i Carles Puigdemont van protagonitzar ahir un enfrontament després que Jordi Cañas, eurodiputat taronja, digués que el “violenta” la presència del dirigent independentista a l’Eurocambra. Puigdemont va replicar que “és normal” que la seua presència violenti un partit “capaç d’acompanyar racistes com Manuel Valls”.

tracking