SEGRE

ESNOTICIA

La condemna aboca a les urnes

El 31 de gener i el 7 de febrer, possibles dates per als comicis || La ronda de contactes amb els grups parlamentaris, primer pas del compte enrere

Manifestació de protesta convocada pels CDR, ahir, al centre de Barcelona.

Manifestació de protesta convocada pels CDR, ahir, al centre de Barcelona.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La inhabilitació de Quim Torra com a president de la Generalitat aboca Catalunya a les urnes. Amb un Govern en funcions i amb les competències retallades, el Parlament iniciarà demà el procediment per a la convocatòria automàtica dels comicis en els pròxims mesos. Avui mateix, el BOE i el DOGC publicaran la sentència del Tribunal Suprem i, després d’això, el president de la Cambra catalana tindrà deu dies per obrir una ronda de contactes amb els grups parlamentaris de cara a sondejar si hi ha un candidat alternatiu que tingui prou suport de l’hemicicle per ser investit president i esgotar, d’aquesta manera, la legislatura.

Com que les formacions independentistes, que ostenten la majoria absoluta del Parlament, no presentaran ningú per reemplaçar Torra al capdavant de l’administració catalana, i les forces unionistes tampoc no reuniran prou vots per presentar una alternativa, Torrent constatarà que no és possible investir un nou president. Després, ho comunicarà als grups en un ple o a través d’una comunicació formal, la qual cosa equivaldrà a una sessió d’investidura fallida.

El compte enrere s’activarà amb la ronda de contactes amb els grups, que haurà acabat cap al dia 15

Els deu dies de la ronda de contactes han ser hàbils i, tenint en compte els caps de setmana i que el 12 d’octubre és festiu, el termini s’esgotarà dimecres 14 d’octubre, quan es compleix el primer aniversari de la sentència de l’1-O. A partir d’aquell moment, s’obrirà un termini de dos mesos abans de la convocatòria automàtica d’eleccions. Durant aquest període, encara seria possible proposar un candidat alternatiu a la presidència, cosa que ja va passar amb la investidura in extremis de Carles Puigdemont el 2016, però sembla que no succeirà ara. D’aquesta manera, el termini de dos mesos començaria cap al dia 15 d’octubre i finalitzaria just abans de Nadal.

Una vegada transcorregut, el Parlament quedarà dissolt i el Govern en funcions haurà de firmar el decret que convoca eleccions al no haver pogut investir-se cap candidat. Des d’aquest decret de convocatòria fins a la celebració de les eleccions han de passar cinquanta-quatre dies, segons assenyala la llei estatal, de tal manera que el 31 de gener i el 7 de febrer de l’any que ve s’estudien com a possibles dates per als comicis. Torrent ja va avançar que ajustaria les dates perquè els catalans votessin en diumenge.

Milers de persones es manifesten a Catalunya contra la inhabilitació Milers de persones es van manifestar ahir en nombrosos municipis de Catalunya per protestar contra la inhabilitació de Torra com a president de la Generalitat. La primera convocatòria va començar tot just conèixer-se la sentència, al davant el Palau de la Generalitat. Convocades per l’ANC i Òmnium, es van efectuar concentracions al davant dels ajuntaments. També els CDR van organitzar les seues pròpies marxes. A la de Barcelona, a la qual van assistir unes 1.000 persones, van recórrer el centre de la ciutat i van llançar objectes i caps de porc contra les unitats dels Mossos que custodiaven la seu de la delegació del Govern espanyol a Catalunya i el Parlament. Els manifestants també van muntar barricades al parc de la Ciutadella, i en van incendiar algunes a les proximitats. A Terrassa, agents de la policia catalana van practicar almenys una detenció, i un grup va tallar l’autopista C-58. A Girona, al voltant de 1.500 persones es van concentrar a la plaça del Vi i van reclamar unitat. En paral·lel, els CDR van fer la seua pròpia protesta i van cremar una bandera rojigualda. A Tarragona, sis-centes persones es van manifestar, i hi va haver cants i parlaments.

tracking