SEGRE

PODERS JUSTÍCIA

Lesmes nomenarà la nova cúpula del Suprem estant en funcions

Malgrat la petició de l'Executiu d'ajornar-ho fins a la renovació del Poder Judicial || Crítiques de juristes i associacions i demanen que només actuï en casos d'urgència

El president del CGPJ, Carlos Lesmes, i el líder del PP, Pablo Casado.

El president del CGPJ, Carlos Lesmes, i el líder del PP, Pablo Casado.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Carlos Lesmes, ha decidit mantenir per demà el ple per nomenar diversos alts càrrecs del Tribunal Suprem malgrat que el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, el va emplaçar a no celebrar-lo ja que el seu mandat està caducat i fer nous nomenaments implicaria no respectar la voluntat popular.

Encara que inicialment s’havia optat per esperar a un acord entre partits polítics sobre la renovació de l’òrgan de direcció dels jutges (en funcions des del 2018) per emprendre aquests nomenaments, en vistes del bloqueig generat per discrepàncies entre formacions, Lesmes ha decidit seguir endavant amb l’elecció de càrrecs.

Aquesta decisió va generar malestar entre diverses associacions de juristes. Així, la Comissió de Defensa del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, l’Associació Lliure d’Advocats de Madrid, conjuntament amb entitats d’Andalusia, Aragó, Galícia i el País Basc van criticar la decisió del CGJP de nomenar alts càrrecs malgrat estar en funcions, una cosa que van recordar ja ha fet en 45 ocasions des que va expirar el mandat, i van reclamar que l’òrgan de govern dels jutges només dirimeixi qüestions urgents i inajornables fins que no sigui renovat.

En aquest sentit, van assenyalar que el nou Congrés recull una diversitat ideològica que no està reflectida en la composició de l’actual CGPJ.

Així mateix, el president del grup parlamentari de Podem, Jaume Asens, va denunciar un “segrest per part de la dreta” del poder judicial i va considerar un “atemptat a la Constitució” que Lesmes pretengui renovar jutges amb el mandat caducat.

En el ple de demà es debatrà i votarà la provisió de tres places de magistrat de la Sala Penal del Tribunal Suprem, així com les presidències del Contenciós, el Social i el Militar d’aquest mateix Alt Tribunal.

Casado critica Sánchez per no defensar el rei “que vam votar” ? El president del PP, Pablo Casado, va dir ahir al president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, que és “còmplice” i “covard” per no defensar Felip VI i per “no desmentir” les crítiques a la monarquia efectuades pel ministre de Consum, Alberto Garzón, i del vicepresident segon, Pablo Iglesias, per l’absència del monarca en l’acte d’entrega dels despatxos a nous jutges a Barcelona. “És d’una gran covardia, a nivell personal, que Sánchez no doni la cara per defensar el rei i la unitat constitucional. A Felip VI el vam votar els espanyols, a Garzón i a Iglesias, no”, va asseverar el líder popular.

El president del CGPJ, Carlos Lesmes, i el líder del PP, Pablo Casado.

El president del CGPJ, Carlos Lesmes, i el líder del PP, Pablo Casado.EUROPA PRESS

tracking