SEGRE

PANORAMA

El BOE no publica el cessament de Torra perquè “legalment no cal”

Contra l'opinió dels lletrats de la Generalitat || Aragonès assumirà “funcions limitades de presidència” i el ja expresident no tindrà cap paper simbòlic

La portaveu del Govern central, María Jesús Montero, ahir, després del Consell de Ministres.

La portaveu del Govern central, María Jesús Montero, ahir, després del Consell de Ministres.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Ni el BOE ni el DOGC van publicar ahir el cessament de Quim Torra com a president de la Generalitat arran de la sentència d’inhabilitació confirmada dilluns pel Tribunal Suprem. Tampoc ho faran avui. I és que l’Advocacia de l’Estat va concloure a última hora de la tarda d’ahir que no és “legalment necessari” incloure al BOE un reial decret firmat pel rei en què es doni a conèixer que Torra ja no és president de la Generalitat. Tal com havia assenyalat hores abans la ministra d’Hisenda i portaveu de l’Executiu espanyol, María Jesús Montero, l’assumpte estava en mans dels serveis jurídics de la Moncloa, que tenia dubtes sobre si calia publicar-ho o no. En qualsevol cas, el criteri de l’Advocacia de l’Estat xoca amb el dels serveis jurídics de la Generalitat, que van elaborar fa uns dies un informe en què apuntaven com a pas necessari per culminar la substitució de Torra la seua publicació al BOE.

Els dubtes sobre aquest extrem van fer moure el calendari que s’estudiava d’entrada, que apuntava a la celebració ahir mateix d’un Consell Executiu extraordinari que oficialitzés la sortida de Torra i transferís al vicepresident, Pere Aragonès, algunes de les atribucions del càrrec de president. Els partits independentistes van criticar La Moncloa per no publicar el cessament al BOE. Amb tot, aquesta reunió del Consell tindrà lloc avui i suposarà l’inici del període d’interinitat a la Generalitat, amb Pere Aragonès al capdavant assumint “funcions limitades de presidència”. Aquest és el pacte al qual han arribat JxCat i ERC. El vicepresident “com tots els membres del Govern, mantindran els àmbits de treball i de representació en tots els espais, públics i privats, també en relació amb les compareixences parlamentàries”. Quedaran vacants, d’altra banda, el despatx del president i la cadira que ocupa al Consell Executiu. “Volem preservar l’honor i la legitimitat d’aquesta figura que l’Estat vol controlar”, van manifestar els socis de Govern. Per la seua banda, Torra no s’adherirà a la via Venturós i no tindrà “cap rol simbòlic”. A més, JxCat i Esquerra han creat un grup per coordinar aquests mesos de transició.

tracking