SEGRE

JUSTÍCIA POLÈMICA

L'únic jutge de la 'Gürtel' a favor del PP, al Suprem

És un dels designats per a la sala Penal || Crítiques pels sis nomenaments amb el Poder Judicial en funcions

El president del CGPJ, Carlos Lesmes, va encapçalar el ple.

El president del CGPJ, Carlos Lesmes, va encapçalar el ple.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’únic jutge del cas Gürtel contrari a condemnar el PP és un dels sis que el Consell del Poder Judicial (CGPJ) va nomenar dimarts a la nit per ocupar sis importants càrrecs al Tribunal Suprem. Ángel Hurtado, fins ara magistrat de l’Audiència Nacional, va presidir el tribunal de la Gürtel, es va oposar a citar l’expresident del Govern Mariano Rajoy com a testimoni i va emetre un vot particular en el qual rebutjava condemnar el PP com a partícip a títol lucratiu.

Hurtado ocuparà una de les tres places de la Sala Penal. Les altres dos seran per a Javier Hernández, president de la Secció d’Apel·lació Penal del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i magistrat de l’Audiència de Lleida entre el 1992 i el 1993, i el jutge del Tribunal Superior de Justícia de Madrid Leopoldo Puente.

Per primera vegada en la història de la institució una dona presidirà una Sala del Tribunal Suprem

El ple va decidir també que el magistrat César Tolosa presideixi la Sala Tercera del Suprem; Jacobo Barja de Quiroga, la Cinquena, i María Luisa Segoviano, la Quarta. Aquesta última, que va arribar al Tribunal Suprem el 2006, es converteix així en la primera dona que accedeix a la presidència d’una Sala en els més de dos-cents anys d’història que té l’Alt Tribunal.

El CGPJ va aprovar aquests nous càrrecs mostrant una gran unitat entre els sectors conservador i progressista d’aquest òrgan. Ho va fer malgrat les crítiques i pressions exercides pel Govern central perquè no designés nous càrrecs mentre no es renovi la institució, en funcions des de fa gairebé dos anys. Els nomenaments, a més, van arribar hores després que des de Brussel·les, en el seu primer informe sobre l’Estat de Dret dels Vint-i-set, advertís que la falta de renovació del CGPJ és un dels “desafiaments” més importants que afronta Espanya en aquesta matèria.

Des d’Unides Podem van carregar contra els nous nomenaments, al considerar-los “un pas més en la degradació constitucional” del CGPJ. Des de l’Executiu van tornar a instar el PP a abandonar la seua “insubmissió” i renovar l’òrgan, una cosa a què s’oposa.

tracking