SEGRE

COMARCAS

Ayuso acatarà l'ordre de Sanitat per tancar Madrid però la recorrerà

Per a l'Executiu regional les restriccions “destrossen la comunitat sense criteri” || El Govern central li dóna 48 hores per complir les noves limitacions “obligatòries”

Madrid autoritzarà la Policia a accedir a les dades sanitàries dels qui hagin de complir quarantena.

Madrid autoritzarà la Policia a accedir a les dades sanitàries dels qui hagin de complir quarantena.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, va fer ahir un pas enrere i va assegurar que complirà l’ordre del Govern central que imposa el tancament de Madrid i 10 municipis més de la regió, però la portarà als tribunals per “defensar els interessos legítims dels madrilenys”. Ayuso va afirmar que l’acatarà, encara que hi estigui en desacord, perquè “Madrid no està en rebel·lia” i compleix les lleis “no com els socis independentistes del Govern”.

La resolució de les restriccions, que ja ha estat plasmada al BOE, va ser aprovada ahir, amb 13 vots a favor i sis en contra, en el Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut i és d’“obligat compliment” en un “termini màxim de 48 hores”. Per tant, Madrid hauria de començar a imposar-les abans de la mitjanit d’avui. A grans trets això suposa que la comunitat haurà d’imposar un confinament perimetral a les zones afectades, on es reduiran també els aforaments i els horaris de comerços i hostaleria i es restringiran a sis persones els encontres socials.

Per a Ayuso l’acord no és jurídicament legal ja que no va ser assolit per “consens” i critica que els criteris marcats no “valen per a Madrid” perquè considera que no es té en compte la capacitat elàstica que té la regió i que és capaç de “triplicar” les seues UCI així com els tests que realitza.

Al seu parer, i al del conseller de Sanitat, Enrique Ruiz Escudero, el pla del ministeri “destrossa Madrid sense criteri” i les mesures que ha aplicat la comunitat ja funcionen bé. No obstant, segons dades de Sanitat dels 3.715 nous casos registrats a Espanya en les últimes 24 hores, el 34% procedien de la comunitat.

Davant del conflicte polític que aquesta ordre ministerial ha generat en els últims dies, el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, va instar a abandonar el “debat partidista” i va animar “tots els governs, ja siguin europeus però també autonòmics i municipals” a “arromangar-se” per “vèncer junts la Covid-19”.

D’altra banda, Madrid autoritzarà que els cossos de seguretat puguin accedir a dades de Salut Pública per controlar el compliment de les quarantenes per coronavirus.

Set dels municipis afectats donen suport al confinament Set dels deu municipis madrilenys de més de 100.000 habitants que s’han de confinar perquè superen la incidència acumulada de coronavirus van mostrar el seu suport a les restriccions i van criticar l’actitud el govern autonòmic, que van acusar de generar “un greu problema de gestió de la crisi” amb la seua “actitud de desobediència”. Es tracta d’Alcalá de Henares, Alcorcón, Fuenlabrada, Getafe, Leganés, Móstoles i Parla, tots governats pel PSOE. Les crítiques també van arribar per part dels ciutadans, que van mostrar la seua indignació per la disputa política i van exigir que es pensi “més en la gent” ja que el més oportú “és que les restriccions s’estenguin a tot Madrid, i no només a certes zones”.

tracking