SEGRE

EUROPA ORIENTAL CONFLICTE

L'alto el foc a Nagorno Karabakh salta pels aires

Azerbaidjanesos i armenis s'acusen mútuament de violar l'acord || Els dos contendents denuncien desenes de morts

El president de Bielorússia, Aleksandr Lukaixenko.

El president de Bielorússia, Aleksandr Lukaixenko.PRESIDENCIA DE BIELORRUSIA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les autoritats d’Armènia i de l’Azerbaidjan es van acusar mútuament ahir d’estar incomplint l’alto el foc acordat amb la mediació de Rússia per a la regió de Nagorno-Karabakh, la sobirania del qual es disputen els països des de fa dècades.

El ministeri de Defensa de l’Azerbaidjan va assegurar que està responent als atacs d’Armènia a l’est i al sud de la regió en disputa.

El portaveu presidencial de l’autoproclamada república de Nagorno-Karabakh, Varham Poghosian, va denunciar des del seu compte de Facebook que l’Azerbaidjan està desenvolupant “operacions ofensives en diferents direccions del front” i va assenyalar que les forces armènies estan fent “els passos proporcionats” per “impedir” els atacs.

Els pitjors combats registrats en dècades per la regió de l’Alt Karabakh continuaven ahir malgrat l’alto el foc acordat per les parts amb la mediació de Rússia i que va entrar en vigor dissabte al migdia.

El pacte té com a objectiu permetre que Armènia i l’Azerbaidjan procedeixin a un intercanvi de detinguts i a l’entrega de cossos de víctimes dels combats que van començar el 27 de setembre, a banda de donar peu a la represa de les negociacions.

El ministeri de Defensa d’Armènia assegura que fins ahir havien mort 25 civils i 426 militars armenis a Nagorno-Karabakh. Per la seua part, la Fiscalia General de l’Azerbaidjan va manifestar que han mort 41 civils àzeris en els últims atacs i enfrontaments. El govern de l’Azerbaidjan no ha donat xifres sobre les baixes registrades a les Forces Armades àzeris. Mentrestant, Rússia va intensificar els seus esforços per salvar l’alto el foc humanitari acceptat divendres pels dos bàndols.

Brussel·les acorda sancionar Lukaixenko Els ministres d’Exteriors dels Vint-i-set van acordar ahir sancionar d’una banda el president bielorús, Aleksandr Lukaixenko, pel frau electoral i la repressió al seu país, i de l’altra els responsables de l’enverinament a Rússia de l’opositor Aleksei Navalni amb l’agent químic Novitxok.

tracking