SEGRE

El compte enrere cap a les eleccions catalanes començarà dimecres que ve

Torrent comunicarà al ple que no hi ha candidat i es confirmaria el 14 de febrer com a data per als comicis

El president del Parlament, Roger Torrent.

El compte enrere cap a les eleccions catalanes començarà dimecres que veACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del Parlament, Roger Torrent, comunicarà dimecres que ve al Ple de la cambra que no s'ha postulat cap candidat a la Presidència de la Generalitat. Ho farà en el marc del ple ordinari ja previst i el mateix dia es publicarà al Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya (BOPC). Es tracta de "l'acte equivalent" a una investidura fallida i, per tant, l'endemà començarà a comptar el termini de dos mesos en què encara hi ha temps perquè es postuli un candidat o candidata. Si no és així, es convocaran automàticament les eleccions per al 14 de febrer. En roda de premsa, Torrent ha assegurat que la cambra no s'aturarà ni després de la dissolució perquè la Diputació Permanent pot validar decrets del Govern sobre covid-19.

El ple de la setmana que ve començarà una mica abans per tal que, abans de la sessió de control al Govern, Torrent comuniqui formalment que no hi ha candidat a la investidura per substituir el president inhabilitat Quim Torra. Llavors s'obrirà un torn de paraula dels grups i subgrups perquè es puguin pronunciar sobre la qüestió i el mateix dia està previst que es publiqui al BOPC. Torrent ha explicat que els grups li han posat fàcil en aquests 10 dies hàbils de ronda de consultes. De fet, en la primera consulta que va fer, Cs li va expressar que no tenia voluntat de presentar candidat o candidata.

I preguntat sobre què ha de passar perquè durant els pròxims dos mesos torni a haver una altra ronda de consultes amb els grups, Torrent ha respost que s'hauria de postular un candidat per tal que ell pogués comprovar si té "possibilitats reals o no" de ser investit.

Sobre les possibilitats de celebrar eleccions el 14 de febrer en una situació de pandèmia per la covid-19, el president de la cambra ha dit que aquesta qüestió correspon al Govern i no al Parlament. "Correspon al Govern valorar les circumstàncies sanitàries i ponderar els dos drets en joc: el dret a vot i el dret a la seguretat sanitària", ha afegit.

Pel que fa al Parlament, ha assegurat que hi haurà activitat parlamentaria normalitzada durant els dos mesos, tenint en compte les mesures de limitacions i restriccions per la covid-19. I sobre la situació que es donarà quan quedi dissolta la legislatura, ha assenyalat que el Parlament segueix en funcions amb la Diputació Permanent i que, tal com estableix l'article 75 del reglament, té entre les seves funcions poder convalidar decrets del Govern relacionats amb la covid-19.

tracking