SEGRE

TERRORISME JIHADISTA

Nou detinguts en relació amb la decapitació del professor a França

L'autor de l'atemptat era un jove d'origen txetxè que tenia estatut de refugiat || El Govern gal es mobilitza per defensar l'escola laica davant l'islamisme

Diverses companyes del professor assassinat porten flors per honrar la víctima.

Diverses companyes del professor assassinat porten flors per honrar la víctima.EFE/EPA/YOAN VALAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Policia francesa va arrestar la nit de divendres nou persones, una de les quals menor d’edat, en el marc de la investigació oberta arran de l’atemptat terrorista que aquell mateix dia va costar la vida a un professor de secundària decapitat després de mostrar a classe una caricatura de Mahoma.

Entre els detinguts figuren diversos familiars del presumpte autor, un jove de 18 anys rus d’origen txetxè i nascut a Moscou, residents a Evreux (a uns 100 quilòmetres al nord-oest de París), van informar fonts judicials.

L’autor del macabre crim no era conegut pels serveis d’informació pels seus vincles jihadistes

També van ser detinguts diversos membres de l’entorn del presumpte assassí, que va morir per trets de la policia, així com el pare d’una alumna que va penjar un vídeo a les xarxes socials denunciant que el professor assassinat, de 47 anys, havia mostrat una caricatura de Mahoma a classe de secundària.

Aquest episodi, en una classe sobre llibertat d’expressió per a alumnes de tretze anys a Conflans-Sainte-Honorine, una localitat a una trentena de quilòmetres de París, va generar protestes de pares d’alumnes de confessió musulmana i va acabar amb l’atac de divendres, en el qual el presumpte autor va decapitar el professor amb un ganivet de grans dimensions.

El president Emmanuel Macron, el Govern i polítics de tots els colors es van afanyar a condemnar l’atemptat com un atac contra els valors de la República Francesa, especialment l’educació laica i igualitària.

Macron es va desplaçar al lloc dels fets, va visitar l’institut on treballava el professor assassinat i es va reunir amb els seus companys. El professor “va ser assassinat perquè ensenyava, perquè explicava als seus alumnes la llibertat d’expressió, la llibertat de creure i la de no creure”, va recalcar el president francès, que va insistir que els terroristes “no passaran” per sobre dels valors fonamentals de França.

El ministre d’Educació, Jean-Michel Blanquer, tenia previst mantenir ahir una sèrie de reunions amb representants de professors i de pares d’alumnes per insistir en el compromís del Govern de mantenir un ensenyament laic en llibertat i de donar suport a la comunitat educativa.

L’autor de l’atemptat terrorista islàmic que va costar la vida a un professor de secundària francès tenia l’estatut de refugiat i no era conegut dels serveis d’informació, segons va anunciar el fiscal nacional antiterrorista Jean-François Ricard.

tracking