SEGRE

ECONOMIA CONGRÉS

El Congrés avala suspendre els objectius de dèficit

Per al 2020 i 2021, amb l'abstenció de PP i Vox, que critiquen la gestió del govern || Obre porta al projecte de pressupostos

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ahir durant la seua intervenció  al Congrés.

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ahir durant la seua intervenció al Congrés.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ple del Congrés va avalar ahir la suspensió dels objectius de dèficit i de deute per aquest any i el vinent per la situació de crisi provocada per la pandèmia de Covid-19, però ho va fer sense PP ni Vox, que es van abstenir argumentant que no confien en la gestió de Pedro Sánchez. D’aquesta manera, cap administració de l’estat espanyol no tindrà l’obligació de complir els objectius d’estabilitat del 2020 i el 2021 i, per tant, els ajuntaments podran gastar els romanents acumulats per invertir-los en despeses socials i assumir les conseqüències econòmiques que ha provocat la Covid-19. Com ja va avançar SEGRE, a Lleida, segons les últimes dades del ministeri d’Hisenda, 149 dels 231 municipis (un 64%), així com la Diputació, disposen de romanents, que sumen uns 205 milions, segons la xifres que estudia el Govern central sobre el tancament de l’exercici 2019. Tanmateix, això no vol dir que aquesta xifra hagi d’utilitzar-se de manera íntegra per fer front a la crisi social i sanitària generada per la pandèmia, sinó que inclou pagaments destinats a altres partides.

Per superar la votació, el Govern necessitava arribar a la majoria absoluta (176 diputats), cosa que va aconseguir a l’obtenir els vots d’Esquerra Republicana, Ciutadans, Junts, el PNB, i EH-Bildu, a més dels del PSOE i Unides Podem, i d’altres partits minoritaris com la CUP.

A l’empara d’aquesta cancel·lació de les regles fiscals, el Govern va aprovar un sostre de despesa amb càrrec als pressupostos del 2021 de 196.097 milions d’euros, necessaris, segons va defensar la portaveu de l’Executiu i ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, per rellançar l’economia i protegir els serveis públics essencials com la sanitat i l’educació. El debat del sostre de despesa obre la porta al fet que el projecte de llei de Pressupostos pugui presentar-se a les Corts i la ministra va afirmar que és una cosa que el Govern farà “en breu” i que “no buscarà l’austeritat sinó que reflectirà el lema de no deixar ningú enrere”. En aquest sentit, va afegir que els pressupostos inclouran la revalorització de les pensions i equipararan els permisos de paternitat i maternitat a les setze setmanes.

Alguns partits com Esquerra Republicana fins i tot van intentar promoure un boicot a Vox plantejant als grups no intervenir al debat, però aquests ho van rebutjar.

tracking