SEGRE

PROCÉS JUSTÍCIA

L'Audiència Nacional exculpa Trapero

Absolt el major dels Mossos i l'excúpula del departament d'Interior, per a qui demanaven penes de fins a deu anys de presó || No veu acreditat que donés suport a la celebració de l'1-O

Cèsar Puig, Pere Soler, Teresa Laplana i Josep Lluís Trapero durant la primera sessió del judici.

Cèsar Puig, Pere Soler, Teresa Laplana i Josep Lluís Trapero durant la primera sessió del judici.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Audiència Nacional ha absolt el major Josep Lluís Trapero, responsable dels Mossos durant l’1-O, del delicte de sedició pel qual la Fiscalia demanava 10 anys de presó així com de la pena alternativa de desobediència, per la qual reclamava un any i vuit mesos d’inhabilitació i multa de 60.000 euros, segons va avançar ahir la Cadena SER.

El tribunal ha dictat sentència absolutòria per a Trapero, amb el vot particular de la seua presidenta, Concepción Espejel, que apostava per una condemna per sedició, així com per a la resta d’acusats, que s’enfrontaven a penes similars: l’exdirector dels Mossos Pere Soler, l’exsecretari general d’Interior Cèsar Puig, segon de l’exconseller Joaquim Forn. També per a la intendenta dels Mossos d’Esquadra Teresa Laplana, per a qui sol·licitava quatre anys de presó per sedició o un d’inhabilitació per desobediència.

Una dels tres magistrats va defensar l’existència d’un delicte de sedició i va emetre un vot particular

Segons la Cadena SER, a la sentència, que serà avui notificada a les parts, es considera que les proves aportades per la Fiscalia, única acusació, no han servit per acreditar que Trapero i la resta d’acusats, en col·laboració amb els polítics independentistes jutjats pel Tribunal Suprem, intentessin impedir o dificultar el compliment de les ordres dels tribunals de justícia, amb l’objectiu d’aconseguir els seus plans secessionistes.

La sentència suposa un revés per a la Fiscalia, que a les conclusions va assegurar que l’actuació del major dels Mossos durant l’1-O el situava en l’“òrbita directa” de la comissió del delicte de sedició, al mateix nivell que els condemnats pel procés. Així mateix, no concedeix pes condemnatori al relat d’un dels principals testimonis de l’acusació, el coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos.

Al llarg del judici, el major Trapero va negar en reiterades ocasions, igual que altres policies del cos dels Mossos, que desobeís l’ordre d’intentar aturar el referèndum de l’octubre del 2017 i fins i tot va manifestar que tenien ideat un pla per detenir el llavors president del Govern, Carles Puigdemont, si declarava la independència i així ho ordenava la justícia.

El judici contra Trapero i la resta d’acusats es va celebrar a Madrid entre els mesos de gener i març, i després de quedar interromput per la pandèmia, va acabar al juny. La Fiscalia, que inicialment l’acusava de rebel·lió, finalment hi va contemplar només sedició i fins i tot va obrir la possibilitat a acusar només de desobediència.

tracking