SEGRE

POLÍTICA CIMERA

Sánchez afirma que els territoris executaran el 50% dels projectes dels fons de la UE

Assegura que no renuncia als 140.000 milions de Brussel·les, però prioritza els 72.000 milions en transferències || Von der Leyen insta a tenir en compte les aportacions de les comunitats autònomes

Sánchez, ahir, en la conferència de presidents amb Von der Leyen seguint la sessió telemàticament.

Sánchez, ahir, en la conferència de presidents amb Von der Leyen seguint la sessió telemàticament.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, es va comprometre ahir que les comunitats autònomes executin directament almenys la meitat dels projectes del pla de recuperació europeu. Sánchez va fer aquest anunci durant la conferència de presidents telemàtica que es va celebrar ahir i que ell mateix va seguir des del Senat. En l’encontre va participar també la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, que va coincidir amb el mandatari espanyol en la necessitat que els territoris participin en la implementació dels projectes que finançarà la Unió Europea per a la reconstrucció econòmica després de la pandèmia. Així les coses, Sánchez va animar les comunitats a presentar projectes en habitatge, educació, polítiques socials, ocupació i medi ambient. Per la seua part, Von der Leyen, va instar a tenir en compte les “aportacions” de les autonomies “des del principi” perquè la recuperació només serà “exitosa” si troba “terreny fèrtil” a les regions i als municipis.

Durant la seua intervenció, el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, que, com ell mateix va explicar, hi era en representació de Catalunya per la inhabilitació de Quim Torra com a president, també va advocar per gestionar “directament” la part que correspongui dels fons comunitaris. A més, va aprofitar l’ocasió per reclamar a Von der Leyen el dret de Catalunya a decidir “lliurement” el seu futur.

Europa avala que Espanya emeti deute públic si els diners dels fons de la UE per al 2021 es retarden

Aquesta reivindicació, juntament amb el fet d’haver-la efectuat en anglès, va generar la protesta d’alguns presidents autonòmics, com el de Castella-la Manxa, el socialista Emiliano García-Page. Des de Moncloa, al contrari, van declinar comentar la intervenció d’Aragonès.

D’altra banda, Sánchez va explicar que Espanya no renuncia als 140.000 milions dels fons europeus a què pot accedir per reactivar-se després de la Covid. Tanmateix, va apostar per prioritzar els 72.000 milions en transferències que arribaran durant els propers tres anys. “Buscarem els 140.000 milions que estan destinats per a Espanya, però establint com a meta inicial els 72.000 milions de les transferències”, va puntualitzar Carolina Darias, ministra de Política Territorial.

Arran d’això, Eric Mamer, portaveu de la Comissió Europea, va avalar els plans d’Espanya per finançar amb l’emissió de deute públic els projectes que es beneficiaran el 2021 dels fons europeus en cas que els diners de Brussel·les es retardin.

Acord d’última hora entre el PSOE i Podem per als pressupostos

PSOE i Podem van tancar ahir a última hora un acord per als Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) que inclou, entre altres mesures, regular els lloguers en quatre mesos i facilitar l’accés a l’Ingrés Mínim Vital. Va arribar hores després que la formació liderada per Pablo Iglesias constatés les “dificultats” per superar aquests obstacles i aplanar el terreny per pactar els comptes.

Està previst que el Consell de Ministres d’avui aprovi l’esborrany d’aquests nous pressupostos. S’espera que el president del Govern, Pedro Sánchez, detalli avui juntament amb Iglesias els punts d’aquest acord. Si el Consell de Ministres dóna llum verda a l’esborrany, el següent pas serà que sigui aprovat pel Congrés dels Diputats. Segons el president del Govern, l’esborrany avançarà 27.000 milions d’euros dels 72.000 previstos pels fons europeus que es destinaran a revitalitzar i modernitzar l’economia.

tracking