SEGRE

ESNOTICIA

Homrani diu que el teletreball és obligatori i el Govern el corregeix

El conseller va dir ahir que se sancionaria les empreses que no l'apliquessin i hores després el va esmenar Budó || La taxa de rebrot ja voreja els 900 punts

Meritxell Budó, durant la compareixença d’ahir.

Meritxell Budó, durant la compareixença d’ahir.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’obligatorietat o no del teletreball va provocar ahir una gran confusió davant de les declaracions contradictòries del Govern. El conseller de Treball, Chakir el Homrani, va assegurar ahir que el teletreball i el treball a distància “són obligatoris” per a totes les empreses, públiques o privades que puguin implementar-lo i va advertir que se sancionarà aquelles que podent aplicar-ho no ho facin. En aquest sentit va assenyalar que aquesta obligatorietat està ja inclosa en una resolució de la conselleria de Salut.

No obstant, la portaveu del Govern, Meritxell Budó, que ja va assenyalar dilluns que l’actual decret d’estat d’alarma no permetia imposar el teletreball, el va corregir afirmant que les empreses tenen el “deure” de fomentar el teletreball però no tenen l’obligació d’aplicar-lo perquè la Generalitat no té competències per fer-lo obligatori. Sobre la confusió que van generar aquests missatges contradictoris en la població, Budó va reconèixer que no pot estar satisfeta amb la comunicació que du a terme l’Executiu.

Ginesta diu que encara que el teletreball no és obligat poden multar empreses que no el fomentin

Així mateix, el secretari de Treball, Josep Ginesta, va assegurar que encara que el Govern no té competències per regular el teletreball, sí que en té per assegurar-se que es prevenen i limiten els contagis, i va insistir que les empreses que no el promoguin podran ser sancionades a través de la llei de salut pública.

La confusió va venir generada per la resolució aprovada el 15 d’octubre i ratificada la nit de dilluns pel Consell de Relacions Laborals, integrat per Govern, patronals i sindicats. Aquesta fa referència a “promoure” mesures organitzatives a les empreses per reduir la mobilitat i “prioritzar” el treball a distància i l’obligació de les companyies de justificar el tràfec per via pública de les seues plantilles.

Mentrestant, la pandèmia segueix sense control a Catalunya, on ahir es van comptabilitzar 5.081 nous casos i 39 morts més. A més la taxa del risc de rebrot va pujar fins als 887 punts i la incidència acumulada en 14 dies és de 607,90 per cada 100.000 habitants.

Patronals i sindicats, en desacord

La confusió generada per l’obligatorietat o no d’implantar el teletreball també es va produir entre patronals i sindicats. Més enllà de la descoordinació en el Govern, els agents socials no es van posar d’acord sobre el que van acordar en el Consell de Relacions Laborals. Foment del Treball va rebutjar que durant la trobada s’acordés l’obligatorietat del teletreball, sinó que es va aprovar que aquest ha de ser promogut per les empreses. Per la seua part, des de CCOO van assegurar això sí que es va fer. Els missatges contradictoris sobre el teletreball van ser criticats per Cs, que va acusar el Govern d’estar “intoxicant” la societat amb “globus sonda” sobre mesures per frenar l’expansió del coronavirus i van demanar “deixar de confondre”.

tracking