SEGRE

PARTITS NEGOCIACIÓ

Moncloa eleva l'IRPF a les rendes més altes i els impostos de Societats i Patrimoni

En el projecte de pressupostos per al 2021, que presenten Sánchez i Iglesias || Els comptes preveuen una despesa de gairebé 240.000 M€, disparen les partides per a sanitat i educació i encareixen el dièsel

Sánchez i Iglesias, ahir, presentant el projecte de pressupostos de l’Estat per al 2021.

Sánchez i Iglesias, ahir, presentant el projecte de pressupostos de l’Estat per al 2021.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez i el vicepresident segon, Pablo Iglesias, van presentar ahir el projecte de pressupostos generals de l’Estat per al 2021. Arran d’una negociació maratoniana entre els socialistes i Unides Podem, després de les discrepàncies que va manifestar dilluns el partit morat respecte a la posició plantejada pel PSOE sobre la regulació dels lloguers i alguns aspectes de l’ingrés mínim vital, es va poder mantenir el calendari previst i els dos màxims responsables de les formacions coalitzades a l’Executiu espanyol van poder donar a conèixer l’acord dels comptes, en el qual Moncloa preveu augmentar l’IRPF a les rendes de treball de més de 300.000 euros, elevant el tipus marginal del 45% al 47%, i tres punts a les rendes de capital de més de 200.000 euros, que passaria del 23% al 26%. Aquesta mesura afectarà un total de 36.194 contribuents de tot l’Estat. Així mateix, contemplen elevar els impostos de Societats i de Patrimoni.

El Gabinet de Sánchez també aplicarà un IVA del 21% a les begudes ensucrades i encarirà en 3,8 cèntims per litre el cost del dièsel per als consumidors a l’apujar l’impost amb què l’Estat grava aquest carburant. Tot i així, continuarà estant per sota de la taxa de la gasolina. Igualment, apujarà del 6% al 8% l’impost sobre les primes d’assegurances.

Les begudes ensucrades tindran un 21% d’IVA i l’impost sobre les primes d’assegurances serà del 8%

Amb tot, les noves mesures fiscals impulsades en aquests pressupostos preveuen recaptar més de 6.000 milions d’euros. I és que la despesa prevista als comptes s’acosta als 240.000 milions, a causa que es disparen les partides destinades a l’educació, la sanitat i l’habitatge.

Així, l’esborrany dels pressupostos, que avui portarà al Congrés la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, destina a sanitat 3.064 milions més, la qual cosa suposa un increment del 151,4%. En aquest sentit, s’aparten 2.440 milions per a la compra de vacunes i el reforç de l’atenció primària. Les partides per a habitatge, així mateix, s’incrementen fins als 1.772 milions, i les d’educació, un 70,2 per cent. La de les pimes, comerç i turisme puja un 150%, i la del sector primari, en 790 milions.

Igualment, els pressupostos, que compten amb els diners de la primera anualitat dels fons de la UE, consignen 4.191 milions addicionals per a polítiques d’atur i augmenten un 30% la partida de foment de l’ocupació. A més, destinen 3.000 milions a l’ingrés mínim, que va ser un dels punts de fricció entre PSOE i Podem. Una altra de les qüestions que els van separar va ser la de la regulació dels lloguers, resolta després d’arribar a un pacte perquè el Consell de Ministres avali d’aquí a tres mesos una llei d’habitatge que permeti limitar, i fins i tot reduir, el preu dels lloguers a les zones més tensades.

tracking