SEGRE

ESNOTICIA

El Govern central ofereix revisar al març la vigència de l'estat d'alarma

Sanitat notifica 19.765 contagis en un dia

Controls de mobilitat de l’Ertzaintza al País Basc.

Controls de mobilitat de l’Ertzaintza al País Basc.ERTZAINTZA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern central defensarà avui davant del Congrés estendre l’estat d’alarma fins al 9 de maig, com ja va anunciar diumenge passat, encara que obre la porta a revisar-ne la vigència el 9 de març. El president, Pedro Sánchez, ofereix aquesta revisió dins de quatre mesos i que el Consell Interterritorial de Salut decideixi en funció de com evolucioni la pandèmia. El Govern de l’Estat té assegurats els vots per tirar endavant la pròrroga de sis mesos, ja que només requereix per a això majoria simple.

Tanmateix, l’oposició ha plantejat fins a tres alternatives per obligar Sánchez a retre comptes periòdicament sobre l’aplicació del nou estat d’alarma decretat davant de la segona onada del coronavirus. Així, el PP i el BNG volen que comparegui al Congrés cada quinze dies. Cs, Més País i Compromís advoquen perquè acudeixi a la Cambra mensualment, mentre que ERC i Bildu demana que ho faci cada dos mesos.

La segona onada, fora de control, precipita el confinament de les autonomies

Aquest interval més llarg és precisament el que accepta el PSOE. JxCat, per la seua part, reclama que el Congrés voti totes les pròrrogues de l’alarma i que siguin a tot estirar de dos mesos.

L’accelerada propagació del coronavirus, que ha situat fora de control l’anomenada segona onada, ha precipitat el confinament de gairebé totes les autonomies, després d’afegir-se ahir Andalusia, les dos Castelles i Múrcia, i amb Madrid disposada a tancar si se li permet fer-ho sols el pont de Tots Sants.

L’establiment de fronteres contra la Covid-19 assolirà més d’11 milions d’espanyols, 17 si s’hi suma a la Comunitat de Madrid, que no podran sortir ni entrar dels seus territoris sense motiu justificat.

Per la seua part, el ministeri de Sanitat va anunciar 19.765 nous casos de Covid-19, dels quals 9.303 van ser diagnosticats en les últimes 24 hores. Això suposa un ascens respecte als 16.793 del dimecres anterior. La xifra global de contagis a l’Estat s’eleva ja a 1.136.503 des de l’inici de la pandèmia, segons les xifres oficials. La incidència acumulada en els últims 14 dies se situa en 452, davant dels 436 d’ahir i els 332,69 de dimecres passat, amb un total de 212.853 positius en les passades dos setmanes.

En l’última setmana, han mort 761 persones amb diagnòstic de Covid-19 positiu confirmat a Espanya. Això suposa una gran pujada en comparació amb els 575 notificats dimecres passat i els 746 de dimarts. Fins a 35.466 persones amb PCR positiva han mort des que el virus va arribar a Espanya.

tracking