SEGRE

ESNOTICIA

Llum verda del Congrés a l'estat d'alarma per un període de 6 mesos

Amb una àmplia majoria però entre crítiques de l'oposició per la gestió || La mesura podrà decaure al març i Sánchez haurà de comparèixer cada dos mesos

Sánchez va deixar en mans de Salvador Illa la defensa del decret.

Sánchez va deixar en mans de Salvador Illa la defensa del decret.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern central va aconseguir ahir al Congrés tirar endavant amb un molt ampli suport parlamentari la pròrroga de l’estat d’alarma durant un període de sis mesos, encara que va deixar oberta la possibilitat que la mesura pugui ser aixecada al març, en funció de l’evolució de la pandèmia. Aquesta última opció va ser aprovada a través d’una proposta de resolució presentada per ERC en la qual també s’obliga el president Pedro Sánchez a retre comptes cada dos mesos de l’aplicació de l’estat d’alarma, en paral·lel a la intervenció mensual del ministre de Sanitat, Salvador Illa. Aquest decret pretén actuar com a paraigua constitucional perquè els presidents autonòmics adoptin les mesures i restriccions de mobilitat necessàries per aconseguir guanyar el pols a aquesta segona onada de la pandèmia. A més, a l’haver autoritzat una pròrroga de sis mesos, el Govern evitarà que l’estat d’alarma s’hagi de sotmetre a votacions periòdiques com va succeir amb el primer, que es va allargar en sis ocasions.

La pròrroga va comptar amb el suport de 194 diputats de PSOE, Unides Podem, Cs, Més País-Equo, Compromís, ERC, PNB, BNG, Coalició Canària, Nova Canàries, Terol Existeix i els quatre diputats del PDeCAT. Hi va haver 53 vots en contra, (Vox i Fòrum Astúries), mentre que el PP es va abstenir, així com Bildu, JxCat, la CUP i UPN, sumant 99 abstencions. Tot i això, tots els grups parlamentaris van aprofitar el debat per llançar dures crítiques contra la gestió de l’Executiu i la falta de control parlamentari.

El debat, que va començar amb Illa defensant que les dades epidemiològiques actuals reclamen l’enduriment de les mesures davant l’arribada d’“un hivern molt llarg”, va continuar amb un reclam a la unitat política per fer front a la pandèmia. En la seua rèplica el líder popular, Pablo Casado, va explicar que no vota en contra per no deixar les comunitats autònomes sense instrument jurídic, però va deixar clar que no dóna suport ni a la durada ni al contingut, ja que li sembla “un atropellament jurídic”. Per la seua part, la líder de Cs, Inés Arrimadas, va acusar el Govern central de passar la responsabilitat a les comunitats perquè la imatge de Sánchez no es desgasti. Al contrari, la portaveu de JxCat, Laura Borràs, va reivindicar el traspàs de totes les competències de gestió de la pandèmia a la Generalitat. Mentrestant, la CUP va exigir l’aplicació també de mesures socials. Finalment, els diputats de Vox van assegurar que Fernando Simón hauria de ser a la presó per la gestió de la pandèmia.

tracking