SEGRE

PROCÉS OPERATIU

Rússia afirma que “supera l'absurd” l'acusació d'ingerència en l'1-O

“A l'únic que poden conduir aquestes accions és a danyar les relacions russoespanyoles”, adverteix || Assenyalen Vendrell com a dirigent de Tsunami Democràtic

Xavier Vendrell, dimecres sortint del seu domicili després de ser escorcollat per la Guàrdia Civil.

Xavier Vendrell, dimecres sortint del seu domicili després de ser escorcollat per la Guàrdia Civil.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern rus va advertir ahir que les relacions que manté amb Espanya podrien “veure’s danyades” a causa de les acusacions d’ingerència en el procés, que afirma que “excedeixen l’absurd”, formulades pel jutge d’Instrucció número 1 de Barcelona, Joaquín Aguirre, durant la denominada operació Volhov, que va concloure dimecres amb la detenció d’una vintena de polítics i empresaris de l’entorn de l’expresident Carles Puigdemont. Segons el magistrat, el Kremlin hauria ofert 10.000 soldats a Puigdemont perquè declarés la independència a Catalunya.

La portaveu del ministeri d’Exteriors rus, Maria Zakhàrova, es va mostrar sorpresa que Espanya faci tant cas de teories que “l’únic que busquen és internacionalitzar el procés” i va subratllar que “sorprèn i causa perplexitat una altra cosa: la disposició de certs mitjans espanyols a creure aquestes informacions falses, considerar-les seriosament i difondre acusacions infundades, per endavant falses i que entren en la categoria de premsa groga”.

I mentre el país dels Urals rebutja la seua participació en la causa, van sortint a la llum noves informacions sobre el sumari.

Segons els informes de la Guàrdia Civil enviats al jutjat per justificar els escorcolls i detencions de l’operació Volhov, l’empresari i exconseller d’ERC Xavier Vendrell (investigat també per tràfic d’influències a Cabrera de Mar) seria un dels màxims dirigents de la plataforma Tsunami Democràtic.

També hi vincula l’empresari Oriol Soler, l’exmà dreta d’Artur Mas David Madí i els directius de l’empresa igualadina Events Roc Aguilera i Toni Fusté. A Vendrell, per exemple, li van gravar converses en què parlava de l’escenari a l’AP-7 a la Jonquera, de portar gent a la plaça Urquinaona o pilotes inflables al Camp Nou, tot abans que ocorregués.

Així mateix, en la interlocutòria es recull que Iniciatives Events, empresa vinculada a Vendrell i que va rebre fons públics del Consell Català de l’Esport, va muntar actes polítics per a Puigdemont.

D’altra banda, les crítiques contra l’operació van continuar. La vicepresidenta de JxCat, Elsa Artadi, i la portaveu d’ERC, Marta Vilalta, van reclamar que el Govern central doni explicacions i van apuntar que “no hi ha cap indici que hi hagi fons públics que hagin finançat l’exili”. Així mateix, van denunciar davant de Brussel·les un mal comportament de l’estat de dret.

A disposició judicial nou dels detinguts Nou dels 21 detinguts dimecres per la Guàrdia Civil en el marc de la investigació van estar ahir en dependències policials i s’espera que avui passin a disposició judicial. La resta van quedar en llibertat després de declarar davant del jutge. Entre els encara detinguts es troba David Madí.

tracking