SEGRE

El camí per saber el nom del nou president dels EUA es complicarà encara més si s'impugna el recompte

Alguns estats poden fer un altre recompte automàtic i els candidats poden exigir una revisió d'un resultat ajustat

Trump i Biden

Trump i BidenReuters / ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El nom del nou president dels Estats Units podria ser una incògnita durant setmanes si no hi ha un guanyador clar, amb resultats molt ajustats o una impugnació del recompte als tribunals. De fet, els resultats que s'ofereixen en la jornada electoral són sempre oficiosos, a l'espera del certificat de les votacions que fa finalment el Col·legi Electoral, que declara formalment el guanyador dies després. Normalment, si els vots són clars, no hi ha problemes. Ara bé, en casos molt ajustats com el que es preveu aquest 2020, s'obren diversos escenaris: alguns estats poden fer un segon recompte automàtic si tenen números molt ajustats i els candidats poden exigir una revisió dels vots. I tot pot acabar als jutjats, com ha amenaçat Donald Trump.

Els estats tenen fins el 8 de desembre per comprovar els resultats i escollir els electors que els transmetran al Col·legi Electoral. Ara bé, si entremig hi ha disputes legals –que podrien acabar al Tribunal Suprem– aquest pas es pot complicar.

Si les disputes no estan resoltes a temps, les autoritats estatals podrien decidir els seus electors independentment dels resultats. Per exemple, en les presidencials del 2000, Florida va escollir un grup d’electors favorables a George W. Bush mentre els tribunals encara tenien sobre la taula el recompte. Però també podrien haver-hi discrepàncies entre els legisladors i l'executiu de cada estata, alerten els analistes a la premsa nord-americana i, en aquest cas, el Congrés hauria de decidir quins vots acceptar.

El Congrés té prevista una reunió el 6 de gener per prendre nota formalment dels vots al Col·legi Electoral. Si no hi ha un guanyador clar, llavors la Cambra de Representants faria una elecció “contingent”. Una situació que no passa des del 1876.

tracking