SEGRE

ESNOTICIA

Moncloa demana esperar a dilluns per decidir el confinament a casa

Defensa que cal donar temps per veure el “resultat” de les mesures que ja s'apliquen || Divisió a les comunitats sobre si endurir més les restriccions

Una dona se sotmet a una prova a la localitat basca d’Ermua.

Una dona se sotmet a una prova a la localitat basca d’Ermua.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern espanyol va demanar ahir esperar fins dilluns per decidir si cal aprovar o no mesures més restrictives que les contemplades al decret d’estat d’alarma en aquelles comunitats autònomes que ho sol·licitin. Així ho van manifestar tant el ministre de Sanitat, Salvador Illa, com la vicepresidenta primera, Carmen Calvo, que van apostar per esperar a veure els “resultats” de les mesures que ja s’estan implementant abans de “passar de fase”. En aquest sentit, Calvo va descartar de moment tornar al confinament domiciliari, una cosa que ja han sol·licitat Astúries, Ceuta i Melilla, i que és sobre la taula a Castella-la Manxa. De fet, Salvador Illa es va reunir ahir amb el conseller asturià de Salut, Pablo Fernández Muñiz, per traslladar-li la negativa de Moncloa a permetre que Astúries confini la població als seus habitatges. I és que aquesta mesura provoca divisió entre les comunitats, amb independència del color polític del govern regional que hi hagi.

Castella-la Manxa, governada pels socialistes, va admetre ahir que el confinament domiciliari és una mesura que està sobre la taula. Extremadura, que també és del PSOE, va coincidir amb Moncloa i va advocar per esperar fins a la setmana que ve per prendre noves mesures. Múrcia, en canvi, va indicar que aquesta restricció només té sentit si s’aplica a tot Espanya. Per la seua part, per a la Comunitat de Madrid, el confinament domiciliari seria l’“última” mesura que adoptaria. Catalunya no el veu “necessari” ara per ara.

Tanmateix, les xifres del coronavirus continuen disparades en el conjunt de l’Estat. Sanitat va notificar ahir 18.669 nous casos. D’aquests, 5.141 es van diagnosticar la jornada anterior. A més, va sumar 238 morts a l’estadística, amb la qual cosa, des de l’inici de la pandèmia, s’han contagiat de SARS-CoV-2 a Espanya 1.259.366 de persones, i n’han mort 36.495. D’altra banda, durant l’última setmana, han ingressat amb coronavirus 4.980 persones en hospitals de tot l’Estat, i 369 ho han fet en unitats de cures intensives (UCI).

D’aquesta forma, ja hi ha 19.943 pacients ingressats per Covid i 2.754 a les UCI. Així, tres de cada deu llits de crítics disponibles a Espanya ja estan ocupats per persones amb el virus del SARS-CoV-2.

La Generalitat també va notificar 134 noves morts per coronavirus, de tal manera que la xifra total de víctimes mortals a Catalunya és ja de 14.274. D’aquestes, 8.741 van morir en hospitals. El total d’encomanats ascendeix a 276.499 persones.

Catalunya frena la transmissió però registra 6.200 nous casos

La velocitat de transmissió del virus a Catalunya està a prop de ser l’òptima per aconseguir doblegar la corba de contagis, segons les dades publicades ahir per la conselleria de Salut. Així, la velocitat de transmissió del virus va baixar fins a l’1,02, la qual cosa significa que per cada 100 persones infectades de coronavirus se’n contagien 102 que estaven sanes. Els experts subratllen que, per aturar la pandèmia, és necessari que aquest indicador baixi per sota d’1. En consonància, el risc de rebrot es va relaxar cinquanta punts, fins als 785, però continua sent molt alt. Per contra, la incidència acumulada és de 804 casos per cada 100.000 habitants i es van detectar 6.210 contagis més.

tracking