SEGRE

EUA RECOMPTE ELECTORAL

Joe Biden augmenta la distància amb Donald Trump a la recta final de l'escrutini

El candidat demòcrata tot just necessita sis compromissaris davant els 56 del republicà || El president nord-americà llança una sèrie de demandes per evitar el recompte en estats clau

Seguidors del president dels EUA, Donald Trump, es manifesten a l’ajuntament de Phoenix City Hall.

Seguidors del president dels EUA, Donald Trump, es manifesten a l’ajuntament de Phoenix City Hall.EFE/RICK D’ELIA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El candidat demòcrata a la Casa Blanca, Joe Biden, va augmentant la distància amb el president, Donald Trump, a mesura que avança el tediós escrutini dels vots anticipats a les eleccions dels Estats Units. Les diferències entre els dos aspirants continuaven ahir sent mínimes en alguns dels estats clau que falten per decidir i que poden inclinar la balança cap a un costat o l’altre.

Ahir, l’atenció estava enfocada en el recompte de vots a Nevada, Pennsilvània, Carolina del Nord i Geòrgia, mentre que a Arizona, un estat en el qual les projeccions havien donat la victòria a Biden, les distàncies entre tots dos es van anar escurçant. Molts d’aquests vots pendents de comptabilitzar corresponen a la votació per correu, que a causa de la pandèmia del coronavirus va ser una opció a la qual van recórrer 65 milions de persones. Al tancament d’aquesta edició, Biden ja sumava 264 delegats al Col·legi Electoral, a un pas d’aconseguir els 270 compromissaris que li donarien les claus de la Casa Blanca, enfront dels 214 que acumulava Trump.

Per evitar-ho, el republicà va anunciar que el seu equip impugnarà per “frau” el recompte en tots els estats que en les últimes hores s’han anat decantant del costat del rival demòcrata. A Pennsilvània, va aconseguir que els tribunals permetessin als observadors republicans supervisar més de prop el càlcul de vots en aquest estat. Tanmateix, el seu equip va fracassar en l’intent que els tribunals aturessin l’escrutini als estats claus de Michigan i de Geòrgia.

“Atureu el recompte!”, va afirmar Trump, en un missatge en majúscules en el qual va tornar a reclamar el que ja va demanar al discurs de la nit electoral, quan es va autoproclamar vencedor i va alertar d’un possible frau a favor del seu rival. Per la seua banda, la campanya de l’aspirant demòcrata va reiterar que Biden “serà el pròxim president dels Estats Units”, encara que reconeix que la confirmació podria retardar-se fins a finals de la setmana, quan espera que l’escrutini als diferents estats en lliça s’atansi al 100%.

Tensió i incertesa desemboquen en protestes en diverses ciutats

Diverses persones van ser arrestades dimecres durant una manifestació a Minneapolis (Minnesota), quan encara continua en marxa el recompte de vots en alguns estats dels comicis als Estats Units.

A començaments d’aquesta setmana, els organitzadors de les protestes van anunciar que es manifestarien independentment de qui guanyés els comicis presidencials i que farien servir lemes com per exemple “No permetin que Trump robi les eleccions” i “Una victòria de Biden no donarà la llibertat que demanem”.

Així mateix, al crit de “tots els vots compten, comptin tots els vots”, centenars de persones es van concentrar a les escales de la Biblioteca de Nova York a la Cinquena Avinguda de Manhattan per denunciar els intents del president Donald Trump de frenar l’escrutini en dos estats clau.

Entre els lleons que guarden les portes del centenari edifici, organitzacions obreres, immigrants i polítiques es van donar cita per mostrar el seu rebuig de la petició de l’equip electoral de Trump de recomptar els vots a l’estat de Wisconsin i les amenaces de sol·licitar als tribunals la paralització de l’escrutini a Michigan i Pennsilvània.

Paral·lelament, un grup de simpatitzants de Donald Trump, alguns dels quals armats, va envoltar dimecres un centre de votació al comtat de Maricopa, a l’estat d’Arizona, al crit de “compteu els vots!”.

tracking